Митровдан прослављен у војној капели у Сомбору

У среду, 26. октобра / 8. новембра 2023. године, у гарнизону „Аеродромˮ у Сомбору, христољубиво војинство Првог центра за обуку Војске Републике Србије је прославило свог небеског заштитника – Светог великомученика Димитрија Солунског.

У војној капели посвећеној Светом Димитрију у поменутом гарнизону, светом архијерејском Литургијом началствовао је Његово Преосвештенство Епископ липљански и војни г. Доситеј, уз саслужење протојереја Саве Николића, архијерејског намесника сомборског, протонамесника Жељка Васића, пароха апатинског, протонамесникâ Слађана Влајића и Љубише Човића, војних свештеникâ, као и ђаконâ Желимира Ацана и Немање Миливојевића.

Учешће у светој Литургији узели су високи званичници и припадници Војске Републике Србије предвођени пуковником Лазаром Остојићем, командантом Првог центра за обуку, као и представници општинâ Апатин, Кула и Оџаци.

Беседећи после прочитане јеванђелске перикопе, владика Доситеј је поучио присутне о значају светог великомученика Димитрија и истакао: „Данас прослављамо међу светима великога и славнога Димитрија међу мученицима; великога, зато га и називамо великомученик. Како су његова страдања и његове муке биле велике, тако је и много већа још благодат Божја била у њему. И појавила се и појављује се до дана данашњег као што и сведочи у Светом Писму: Диван је Бог у светима Својима. Ми се рађамо на овој земљи да нас Бог просвећује Својом вером и не знамо како ће нас Божја Премудрост устројити да прославимо Бога и да достигнемо онај циљ који сваки хришћанин има, а то је светост. Јер светост није привилегија само појединаца, на светост смо позвани сви ми који верујемо у Свету Тројицу. Будите свети говори се у Светом Писму, будите савршени као што је савршен Отац ваш небески. То је један веома велики циљ за све нас, али као што рекох, не знамо каква је Божја Премудрост, какав је Божји план о свима нама, како ћемо Му у овом свету послужити.ˮ

Print Friendly, PDF & Email