Игуман манастира Хиландара служио свету Литургију у Саборном храму у Новом Саду

У недељу, 23. октобра / 5. новембра 2023. године, у Саборном храму у Новом Саду, светом Литургијом је началствовао архимандрит Методије, игуман манастира Хиландара, а саслуживало је свештено братство Саборног храма и јерођакон Харитон, сабрат манастира Хиландара. Светој Литургији је молитвено присуствовао Његово Преосвештенство Епископ бачки господин др Иринеј. У пратњи игумана хиландарског били су и монаси Теодосије, Симон и Тома.

У беседи после прочитаног јевађелског зачала, архимандрит Методије је, између осталог рекао: „Ми ћемо увек рећи да верујемо у вечни живот, да се спремамо за њега, али, на речима је то лако тврдити; потребно је да то учинимо и делом. То ћемо учинити тако што у нашем животу, не само свако наше дело, сваки наш поступак већ и реч, па чак и свака помисао мора увек да буде посматрана из перспективе вечног живота, односно оног дана када се будемо раздвајали од тела и прелазили у овај други живот, као што нам је овде описано у светом Јеванђељу. Дакле, свако дело које је пред нама, сваку реч коју намеравамо да изговоримо и сваку помисао која се полако рађа у нашем уму и нашем срцу, да испитујемо и да расудимо да ли ће нам она бити на помоћ или ће нам бити на штету. Ако ће нам бити на помоћ, онда ћемо је прихватити, а ако је на штету, без обзира што нам се чини да нам је потребна овде, или дело, или реч, или помисао овде на земљи, боље је да је одмах одбацимо.ˮ

После свете Литургије, сабраном верном народу се обратио Преосвећени Епископ бачки Иринеј, који је заблагодарио архимандриту Методију на служењу и подсетио на духовне, историјске, литургијске везе Хиландара и Свете Горе са Епархијом бачком. Преосвећени владика Иринеј је, између осталог рекао: „Везе наших епархија, некада посебних покрајинских Цркава, посебно међу њима и некадашње Карловачке митрополије са Светом Гором и са Светом Земљом, су веома добро познате из историје, и зна се да су монаси, како Светогорци тако и Јерусалимљани, тада популарно у народу звани и Светогробци, долазили, добијали прилоге за одржање тих наших светиња у веома скрбним, тешким и мучним временима. Дакле, за све нас, као што знате, после поклоњења, поклоничких похода Светој Земљи, Јерусалиму и осталим светињама Свете Земље, одмах је на следећем месту Света Гора. А када било који Србин православне вере одлази на Свету Гору, по правилу, увек, као поклоник долази у Хиландар и ту се напаја светињом и благодаћу и молитвама Светога Саве, светога Симеона и свих светих Хиландараца и Светогораца. Те везе су нераскидиве кроз векове, и данас су нераскидиве. Те везе, историјске, литургијске, молитвене, монашке, изнад свега братске, свих нас са Светом Гором и са светим манастиром Хиландаром, су заиста нешто што треба да нас и радујеˮ, нагласио је Епископ бачки Иринеј.

Архимандрит Методије, игуман манастира Хиландара, уручио је Епископу бачком Иринеју икону Пресвете Богородице Тројеручице и плакету коју манастир Хиландар додељује дародавцима који су помогли обнову манастира после пожара који се догодио 2004. године.

Print Friendly, PDF & Email