Поклоничко путовање на Егину и Евију

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина др Иринеја, у организацији Службе за поклоничка путовања Епархије бачке Светињама у походе, од 20. до 25. октобра 2023. године, верници из Новог Сада, Чуруга и Товаришева, са вођом пута протојерејем Петром Тривуновићем, походили су светиње у Грчкој. Првог дана у Солуну су посетили цркве Светог Димитрија, Свете Софије, Светог Григорија Паламе и манастир Свете Теодоре, као и Српско војничко гробље на Зејтинлику, где је одржан помен српским ратницима страдалим на Солунском фронту.

Другог дана поклоници су наставили путовање према Атици, а потом су посетили манастир Пандократор и манастир Светог Јефрема Неамакријског. У поподневним часовима стигли су на Егину и били на вечерњој служби у манастиру Свете Тројице, где се налазе мошти Светог Некатрија Егинског. У понедељак су у старом храму молитвено присуствовали светој Литургији, а у новом храму Светог Нектарија, крај његовог кивота, прочитали Акатист. На Егини су обишли манастир Свете Катарине, у којем се чувају мошти светог Јована Крститеља, свете Катарине и свете Агатије и манастир Светог Мине.

Велику радост поклоници су доживели приликом посете манастира светог Порфирија Кавсокаливита, који је посвећен Преображењу Господњем. У овом манастиру се у епрувети чувају капи крви светог Порфирија, коју су ходочасници целивали. Посетили су и капелу Светог Порфирија Кавсокаливита и помазали се освећеним уљем.

Последње одредиште на овом поклоничком путовању била је Евија и манастир Светог Јована Руса. У манастирском конаку ходочасници су преноћили и у уторак присуствовали светој Литургији, где су приступили светој Тајни Причешћа. Крај моштију светог Јована Руса протојереј Петар Тривуновић, парох при Светоуспенском храму у Новом Саду, презвитер Јован Вачик, парох у Товаришеву, и ђакон Владо Поповић, сабрат Светосавског храма у Новом Саду, са верницима су прочитали Акатист светом Јовану Русу. 

Поклоничко путовање је духовно повезало све путнике и допринело да се сви осећају као једна породица. У среду, у раним јутарњим часовима, поклоници су стигли у Нови Сад, духовно окрепљени и оснажени и озарени благодаћу и топлином светињâ.

Print Friendly, PDF & Email