Хор „Антифонˮ у посети светињама Епархије будимске

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина др Иринеја, црквени хор при Светоуспенском храму у Новом Саду „Антифонˮ је, у суботу и недељу, 7. и 8. октобра 2023. године, походио светиње Епархије будимске. Поклоничко путовање су предводили протојереји Петар Тривуновић и Миодраг Шипка.

У манастиру Грабовац чланови хора су молитвено присуствовали светој Литургији, којом je началствовао јеромонах Митрофан. По завршетку је служен парастос поводом Михољданских задушница. Хор је допринео литургијском благољепију, заједно са настојатељицом манастира мати Софијом и мати Варваром. Чланови хора су се том приликом поклонили делу моштију свете Варваре, које су донесене из Свете Земље 1660. године. После богослужења, монахиње су за све присутне уприличиле трпезу љубави у манастирском конаку, а отац Митрофан је организовао обилазак манастирског музеја и имања. Заблагодаривши монасима на гостопримству и љубави, хористи су наставили путовање по Епархији будимској, ка Будимпешти.

Хор је у Будимпешти био смештен у згради Текелијанума, после чега је појао на вечерњем богослужењу у Светогеоргијевском храму, које је служио протојереј Миодраг Шипка, уз учествовање протојереја Зорана Остојића и свештеног братства храма. Чланови хора су се том приликом поклонили делу моштију светог Георгија. Домаћини су потом организовали послужење и дружење у порти храма.

У недељу хор је појао на светој Литургији у Саборном храму Успења Пресвете Богородице у Сентандреји, којом је началствовао Епископ будимски г. Лукијан, уз саслужење свештеника Епархије будимске и Епархије бачке. По завршетку свете Литургије, служен је помен краљу Александру и краљици Марији, после чега је уприличена трпеза љубави за присутне госте на којој је Преосвећени епископ Лукијан захвалио гостима на доласку и упутио им духовне поуке. После тога, у пратњи ђакона Стефана Милисавића, уприличен је обилазак Сентандреје, Српског црквеног музеја и Благовештенског храма.

Благодарећи Господу на данима проведеним у знаменитим светињама наше свете Цркве, духовно оснажени и укрепљени, чланови хора су се у недељу у вечерњим часовима вратили својим домовима.

Print Friendly, PDF & Email