У Дероњама завршени Дани светог свештеномученика Рафаила Шишатовачког

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина др Иринеја, у организацији Управе православне парохије при храму Светог Архангела Михаила у Дероњама и Удружења Ликовне колоније Свети свештеномученик Рафаило Шишатовачки из Дероња, од 27. августа до 3. септембра 2023. године, у Дероњама су одржане духовне свечаности под називом Дани светог свештеномученика Рафаила Шишатовачког.

Свечаности су отпочеле у недељу, 27. августа, служењем бденија у Светоархангелском храму у Дероњама. После бденија, у дворани Црквене општине, отворена је изложба икона осликаних током претходних организованих колонија. На отварању изложбе наступала је појачка група Светоархангелског храма и представљани су  учесници овогодишње ликовне колоније.

У понедељак, 28. августа, на празник Успења Пресвете Богородице, после свете Литургије у Светоархангелском храму у Дероњама, уприличена је посета етно-кући у Дероњама и културно-уметнички програм, а потом је извршена подела сликарског материјала.

У четвртак, 31. августа, после вечерњег богослужења у Светоархангелском храму у Дероњама, одржано је песничко вече  у просторијама  Удружења  Ликовне колоније  Свети Рафаило Шишатовачки у Дероњама.

У петак, 1. септембра, после вечерњег богослужења у Светоархангелском храму, у дворани Црквене општине Дероње, одржана је дечја ликовна колонија ученика Основне школе „Вук Караџићˮ из Дероња.

У суботу, 2. септембра, после бденија у Светоархангелском храму, у дворани Црквене општине Дероње, протонамесник Младен Глушац, парох апатински, одржао је предавање на тему „Страдалници за Христа у нашем родуˮ.

На празник Светог свештеномученика Рафаила Шишатовачког, у недељу, 21. августа / 3. септембра 2023. године, после свете Литургије у Светоархангелском храму у Дероњама, служен је молебан Светом свештеномученику Рафаилу Шишатовачком, а затим је извршен чин благосиљања славских дарова, које је принела Вера Лучар, унука протојереја-ставрофора Војислава Лучара,  умировљеног свештеника из Дероња. Кумство за наредну годину преузео је Тодор Живков из Дероња. По завршетку свете Литургије, у просторијама Удружења Ликовне колоније Свети Рафаило Шишатовачки у Дероњама, освећене су нове иконе са овогодишњег сазива Ликовне колоније, а затим је одржан пригодан уметнички програм и трпеза љубави у  просторијама Црквене општине Дероње.

Print Friendly, PDF & Email