Света архијерејска Литургија у Србобрану

Његово Преосвештенство Епископ мохачки г. Дамаскин, викар Епископа бачког, началствовао је на светој архијерејској Литургији, у недељу, 7/20. августа 2023. године, у Светобогојављенском храму у Србобрану. Преосвећеном Епископу мохачком саслуживали су свештеници и ђакони Епархије бачке.

Беседећи после прочитаног јеванђелског зачала, Епископ мохачки Дамаскин је, између осталог, рекао: „Данашња јеванђелска прича, драга браћо и сестре, говори нам о покајању, говори нам о опраштању и говори нам о милосрђу. Свети Григорије Палама у тумачењу ове јеванђелске приче каже да постоје две врсте милосрђа: jедна је када некоме дамо кров, уточиште, храну, било какву помоћ коју људи од нас често траже; са друге стране, постоји она друга врста милосрђа – то је самилост, незлопамтљивост, а то је, рекли бисмо, спремност да чујемо и саслушамо другога. Наш духовни живот почиње покајањем. Зато је Господ рекао: Покајте се и верујте у Јеванђеље! Али, плод да смо се заиста покајали и променили и преобразили у нашем животу јесте наш однос према ближњем, према другоме човеку. Од нашег опраштања и од нашег милосрђа и од нашег односа према ближњем зависи и наша вечна заједница са Богом, јер да бисмо приступили светом Причешћу, да бисмо приступили заједници са Богом, и данас на овој светој божанственој Литургији, ми смо требали да дођемо на њу измирени са свима, покајани и, исто тако, као што нам сведочи ова данашња прича, да опростимо сваком нашем ближњем. Јер, ако ми не праштамо нашим ближњима, како онда можемо да очекујемо да Бог опрости нама, јер смо ми много већи његови дужници него што је сваки ближњи дужан нама.”

Током свете Литургије Епископ мохачки Дамаскин је рукоположио у ђаконски чин Бојана Николића, вероучитеља из Србобрана.

После свете Литургије, Преосвећени владика Дамаскин је присутном верном народу пренео благослов и молитвене поздраве Епископа бачког г. Иринеја, а новорукоположеном ђакону Бојану је честитао рукоположење. У име свештенства и у име присутног верног народа, Епископу мохачком Дамаскину је заблагодарио презвитер Србољуб Срдић, настојатељ храма.

Светој Литургији у Светобогојављенском храму у Србобрану присуствовао је г. Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран, и римокатолички капелан у Србобрану Душан Блажевић. На светој Литургији је појао хор „Свети Георгије” из Бечеја, под руководством Сенке Јовановић.

Print Friendly, PDF & Email