Празник Преображења Господњег у Саборном храму у Новом Саду

На празник Преображења Господњег, у суботу 6/19. августа 2023. године, на светој архијерејској Литургији у Саборном храму у Новом Саду началствовао је Високопреосвећени Митрололит китруски, катерински и платамонски г. Георгије, уз саслужење Преосвећене господе епископâ бачког Иринеја и мохачког Дамаскина, свештенства и ђаконства Митрополије китруске, катеринске и платамонске и Епархије бачке.

После прочитаног јеванђелског одељка, Преосвећени Епископ бачки г. Иринеј је у својој архипастирској беседи указао на значај празника Преображења Христовог у оквиру Домостроја спасења рода људскога. „Господ је Својом благодаћу уствари преобразио духовне очи апостолâ. Дао им је способност коју човек сâм по себи нема: да, не видећи Његову природу или суштину – Бога по природи Његовој никада нико не може видети – осете Његову божанску славу, благодат, красоту Његовог богочовечанског лица, и да на тај начин добију духовну снагу за све што им предстоји у даљем животу. То је, дакле, догађај који данас прослављамо, који није само био доживљај тројице изабраних од апостола на гори Тавору него који, по благодати Христовој, доживљавају многи, а на одређен начин, свакако, сви светитељи и угодници Божији удостојавају се да виде Невидљивога, да буду сведоци Његове славе и Његовог Божанства скривеног у људском телу, људској природи, али реално присутног и животворног. Имамо у Житијима светих много примера где се указује на то како су светитељи доживели виђење нестворене светлости Божје, светлости Христове, управо као апостоли Његово Преображење на гори Тавору. Многи од њих су били удостојени да и сами буду осењени том славом, том светлошћу, нествореном, божанском, тако да други људи, видећи истински свете људе, било у току њихове молитве или, опет, у одабраним тренуцима сличним овоме на гори Тавору, нису могли да гледају у њих. И они су блистали истом оном светлошћу којом је блистао Христос пред апостолима на гори Тавору. То виђење нетварне, нестворене светлости, то учешће у слави Божјој и јесте наше спасење. То не значи, понављам, да смо ми постали по природи богови. То је немогуће. Али то не укида него, напротив, пројављује реалност и спасоносни карактер доживљаја Његове божанске славеˮ, поручио је Преосвећени Епископ бачки г. Иринеј.

После заамвоне молитве извршен је чин освећења новог рода винове лозе. По отпусту свете Литургије Епископ бачки Иринеј је присутном верном народу представио Високопреосвећеног митрополита Георгија – који је, у пратњи око педесет младића и девојака, вероучитеља и студената, дошао у посету нашој помесној Цркви и Епархији бачкој – и заблагодарио му у име свих присутних што је началствовао празничним литургијским сабрањем. Митрополит Георгије је захвалио Епископу бачком г. Иринеју на указаном гостопримству, а верном народу је пожелео срећан и благословен празник Преображења Господњег.

Print Friendly, PDF & Email