Потпредседник Владе Републике Србије у посети Епархији осечкопољској и барањској

На Петровдан, 12. јула 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим угостио је у Светоуспенском манастиру у Даљ Планини потпредседника Владе и министра одбране Републике Србије г. Милоша Вучевића.

Епископу Херувиму саслуживали су протојереји Владан Симић и Милош Стојановић, протојереј др Марко Шукунда и протођакон Војислав Николић.

Светој Литургији присуствовали су г. Милош Вучевић, потпредседник Владе и министар одбране Републике Србије, г. Александар Накић, генерални конзул Републике Србије у Вуковару, г. Милан Ђурић, градоначелник Новог Сада, госпођа Драгана Јецков, потпредседница СДСС-а и саборска заступница, г. Војислав Станимировић, председник Главне скупштине СДСС-а, г. Дејан Дракулић, председник ЗВО, госпођица Даница Станисављевић, саветница потпредседника Владе Републике Србије, г. Немања Старовић, државни секретар Министарства одбране и саветници министра одбране и потпредседника Владе Никола Бањац и Предраг Рајић.

Епископ Херувим је произнео богонадахнуту беседу, а затим одликовао г. Вучевића највишим орденом Епахије осечкопољске и барањске – орденом Светог Стефана Штиљановића првог реда.

„У име Оца и Сина и Светога Духа! Ваша Екселенцијо министре одбране Републике Србије господине Вучевићу, Ваша Екселенцијо генерални конзуле Републике Србије господине Накићу, поштовани господине Станимировићу, поштовани градоначелниче Новог Сада господине Ђурићу, уважена саборска заступнице госпођо Јецков, уважени председниче ЗВО господине Дракулићу, поштована господо представници Министарства одбране, поштовани представници јавног и културног живота Републике Србије и Хрватске, драга браћо и сестре! Јеванђеље Христово је закон над свим законимa, оно је поставило темељ најсавршеније философије живота по Христу. У Њему је све аутентично и усмерено ка човеку и све је концентрисано у правцу стварања и остваривања Царства небеског овде и сада. Човек је центар тог савршеног спасоносног хода од статуса историјске пролазности до вечности и вечног живота. То је непрестано бдење над својом душом до коначног преображења и стварања личности која има једини задатак да заједничари са својим Творцем и чини на тај начин Царство Божје око себе. То је човек. Велики подвижници Цркве Божје су говорили да човекова душа мирише благомирисним миром ако се храни и то свакодневно врлинском храном, а то подразумева: љубављу, лепотом, добротом, љубазношћу, милошћу и та личност биће мирис и светлост овоме свету. На те вредности нас данас упућују и ови дивни светитељи, апостоли љубави Христове – свети апостоли Петар и Павле. Њихова љубав према Господу била је велика, а њихова вера је била пламена, христоваскрсна. Ови свети апостоли, људи као и ми, исте природе као и ми, али силом Христовом освојили су свет. Свети апостол Павле каже да смо ми људи Божји сарадници. Позвани само да делом својим одржавамо свет онаквим какав је створен и да и сами, сходно својој боголикој природи, учествујемо у стварању, по угледу на Господа. На човеку, као разумном бићу, јесте да спозна циљ и смисао живота; а притом да чини онолико колико је то у његовој моћи, да умножи таланте који су му даровани. Према томе, њихова логика живота била је да се достине циљ, а то је васкрсење из мртвих, а све друго је филозофија овога света, по речима апостола Павла који говори о пролазности и бесмислу световног живота, да су све световне ствари трице и кучине (Фил. 3, 8). Ови апостоли су сведоци Јеванђеља и они су управо ти који знају да нам кроз многе невоље ваља ићи, без колебања, да би ушли у Царство небеско (Дап. 22, 1). Они су прошли многа заједничка различита и слична искуства, али и заједничка искушења у процесу узрастања и сазревања у вери. Зато је тај опит вере и љубави дубоко усађен у наше целокупно хришћанско биће, што је сигуран пут ка мирној луци вечног живота и спасења, ка вечном загрљају са Господом нашим Исусом Христом.

У тој истини Јевађеља и пред Престолом Свевишњега Бога Спаситеља нашега Исуса Христа, драги у Христу брате Милоше, за Вашу пожртвовану и несебичну љубав коју сте показали на небројено много начина, данас када славимо ове дивне апостоле Христове, ово скромно одликовање је само мали вид пажње за сву Вашу жртву и бригу коју показујете за нашу Цркву у овом делу Републике Хрватске, а и шире. Учинили сте много тога за нашу зједницу у Вуковару, помогли сте нам много око обнове Саборног храма у Даљу и у многим другим приликама сте показали велику братску љубав према нашој богочуваној Епархији осечкопољској и барањској. Драги у Христу брате, доголгоденствуј, на многе и благе године!ˮ

Речима захвалности сабранима се обратио и министар Вучевић:

„Моје речи су слабе за овај храм, пре свега и за данашњи празник посвећен великим апостолима. Незахвално је и некоректно рангирати апостоле Христове, али ако бисмо то смели или се дрзнули да то учинимо онда би апостоли Петар и Павле били први међу једнакима. Петар који је као стена учврстио веру Христову и Цркву Христову и Павле, чије име етимолошки значи мали, мали пред Богом, показујући своју величину једног човека, разумевајући шта значи послушност, да послушност није слабост него врлина и снага једног човекаˮ, рекао је министар одбране. „Верујем да ћемо наставити заједно да радимо, са свима вама, на очувању нашег националног, културног, политичког идентитета, што је људско и природно право сваког народа и сваког појединца, чувајући индивидуална, али и колективна права. Свакако је Ваша епархија, преосвећени владико, стуб заједништва и саборности, али и ваша велика одговорност, браћо и сестре, који сте бирани од нашег народа у овом делу Хрватске да га представљате и да му будете одговорни, да будете јединствени, сложни, да поштујете Републику Хрватску и наравно да волите своју Србију. Свима вам честитам овај велики празник и надам се да ћу бити достојан овог признањаˮ, нагласио је министар одбране.

Извор: http://www.eparhija-osjeckopoljskabaranjska.hr

Print Friendly, PDF & Email