Литургијско сабрање у Чуругу

У недељу, 19. јуна / 2. јула 2023. године, у храму Вазнесења Господњег у Чуругу, на светој архијереjској Литургији је началствовао Његово Преосвештенство Епископ мохачки г. Дамаскин. Преосвећеном владици Дамаскину саслуживали су свештеници и ђакони Епархије бачке. 

У беседи после прочитаног јеванђелског одељка, Преосвећени Епископ мохачки г. Дамаскин је протумачио перикопу о исцељењу слуге римског капетана и указао на вредност и величину вере римског официра. „Ми знамо да људи обично, када долазе да се моле Богу, моле се Богу за спасење својих ближњих, за своје здравље, за здравље својих укућана. Али овај капетан не долази због тога, не долази због себе и због своје породице него долази и тражи помоћ за свога слугу који је био тешко болестан. А Господ му говори: Ја ћу доћи и исцелићу га. А онда капетан каже: Господе, нисам достојан да под кров мој уђеш. У тим његовим речима ми видимо велику веру коју је имао овај римски капетан у Христа. Такву веру нису имали ни јеврејски свештеници, ни законодавци, а ни многи од народа, па и од оних који су ишли за Господом. А каква је то била вера овог Римљанина? Била је, драга браћо и сестре, пре свега, смирена, свесмирена, како каже отац наш Јустин Поповић. А она се огледа у томе што он као римски капетан долази да тражи помоћ од једнога јеврејскога учитеља, што долази да тражи помоћ не за себе него за свога слугу и што се сматра недостојним да Христос дође у његов дом. Ако треба да се угледамо на нечије смирење, онда ћемо се угледати на његово смирење. И заиста, Господ на крају овог јеванђелског штива каже: Иди, и како си веровао нека ти буде. И оздрави слуга његов у тај час. И видимо када је то човек моћан, када је свемоћан – онда када има истинску веру, када има истинско поверење у Бога, када смирено тражи од Бога помоћ, јер зна да својим силама и својим снагама не може учинити ништа добро без Божје помоћи у овоме свету и овоме векуˮ, нагласио је викар Епископа бачког.

Пре почетка свете Литургије, владика Дамаскин је рукопроизвео у чинове чтеца и ипођакона Бранислава Живковића, вероучитеља из Чуруга, а током свете Литургије рукоположио га је у свештени чин ђакона. После отпуста, Преосвећени Епископ мохачки г. Дамаскин је пожелео новорукоположеном ђакону да му Господ дâ чисто и непорочно свештенство и позвао сабрани верни народ да се моли за њега. Протојереј Милан Ђурић, настојатељ Световазнесенског храма у Чуругу, заблагодарио је владици Дамаскину на служењу и речима поуке. На крају се обратио и новорукоположени ђакон Бранислав, који је заблагодарио епископима бачком г. Иринеју и мохачком г. Дамаскину, као и свима који су током његовог живота на различите начине допринели да буде удостојен ђаконског чина. На светој Литургији појали су појци Храма Светог Саве у Београду.

Print Friendly, PDF & Email