Епископ бачки др Иринеј присуствовао отварању  манифестације ,,Улица отвореног срца – Бајрамска софра у Новом Саду”

Његово Преосвештенство Епископ бачки др Иринеј присуствовао је, у суботу, 1. јула 2023. године, отварању манифестације ,,Улица отвореног срца – Бајрамска софра у Новом Саду”, која је уприличена у Змај Јовиној улици у Новом Саду у организацији Исламске заједнице Србије, Муфтијства војвођанског и удружења ,,Нур – светлост”. После поздравних речи организаторâ манифестације, присутне је поздравио градоначелник Новог Сада г. Милан Ђурић, а потом се присутнима обратио Епископ бачки др Иринеј.

Честитајући присутним члановима Исламске заједнице у Новом Саду празник Курбан Бајрам, Преосвећени Епископ бачки г. Иринеј је поручио: ,,Једна од основних наших преокупација у нашем времену и један од задатака духовних, за које сви верујемо да су од Бога и у славу Божју, јесте неговање вечних моралних људских вредности – врлина. Чујемо поздрав мир и код нас у Православној Цркви на сваком богослужењу много пута се чује: Мир вама, мир свима, а то је и древни поздрав у исламу – селам (мир). Знамо за светињу породице и код нас у Православној Цркви и у исламу. Све те вредности и многе друге данас су, нажалост, угрожене. Оне су мета бесомучних напада, највише од оних који у Бога не верују, којима ми не бранимо, али немају право да нама наметну свој наопаки, понекад чак и изопачени систем антивредности. Зато смо позвани да, сведочећи своју веру – ненаметљиво, понајмање насилно, али одлучно, искрено, без страха, без зазора – просто тиме што јесмо и тиме што се трудимо да живимо по својој вери, ми на тај начин бранимо и то што је морални, вечни Божји закон Бог уписао у срцe свакога човека. Ми имамо свету књигу Свето Писмо, муслимани имају своју свету књигу, часни Куран, и неке друге религије такође имају свете књиге, али сви људи имају књигу срца у којој је неизбрисивим словима уписано Име Божје и света воља Његова и љубав Његова.”

Манифестацију је свечано отворио муфтија србијански и војвођански г. Мухамед Зиљкић, који је захвалио свима присутнима што су се одазвали позиву и узели учешћа у овој манифестацији. Отварању манифестације присуствовали су и представници осталих Цркава и верских заједница из Новог Сада, свештенство Епархије бачке и многобројне друге личности из јавног живота Новог Сада.

Print Friendly, PDF & Email