Литургијско сабрање у Светоархангелском манастиру у Ковиљу

У недељу, 12/25. јуна 2023. године, у параклису Преподобних отаца атонских у Светоархангелском манастиру у Kовиљу, светом архијереjском Литургијом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ мохачки г. Дамаскин. Преосвећеном владици Дамаскину саслуживало је свештено братство Светоархангелске обитељи и протојереј Жељко Латиновић, настојатељ Успенског храма у Новом Саду.

У беседи после прочитаног јеванђелског одељка, Преосвећени епископ Дамаскин је поучио сабрани верни народ о потреби појачане молитве и чињења добрих дела у периоду поста, али и потреби да мисли и ум сваког човека буду усмерене ка Богу. „Чули смо у данашњем Јеванђељу да је душа претежнија од тела. Направимо место у нашем срцу за Бога. Препустимо наше највеће бриге Богу, да нам Бог помогне, и онда ће се наш поглед на овај свет и наш живот истински променити. И онда ћемо, када дођемо у цркву, заиста пуним срцем чути ове речи: Ми који херувиме тајанствено изображавамо и Животворној Тројици трисвету песму певамо, сада сваку животну бригу оставимо. Макар када дођемо на ову свету Литургију, потрудимо се да наше мисли буду упућене Богу, упућене вечном животу. Молимо се за спасење наше душе и, како се каже у данашњем Јеванђељу: Иштите најпре Царство Божје и правду Његову, а остало ће вам се све додати. Ако ми иштемо оно што је најважније у нашем животу, Бог ће се побринути за оно друго; ако Бога ставимо на прво место у нашем животу, онда ће и све друго у нашем животу доћи на своје местоˮ, истакао је Преосвећени владика Дамаскин.

Пре почетка свете Литургије, владика Дамаскин је рукопроизвео Милоша Радмиловића, вероучитеља из Новог Сада, у чинове чтеца и ипођакона, а током свете Литургије рукоположио га је у свештени чин ђакона.

По заамвоној молитви, Преосвећени Епископ мохачки Дамаскин је пожелео новорукоположеном ђакону да током свештеничке службе буде попут родне маслине, да доноси велике плодове, да води световрлински и светотајински живот и да му душа увек буде усмерена ка Богу. На крају свете Литургије,  обратио се новорукоположени ђакон Милош који је захвалио епископима бачком г. Иринеју и мохачком г. Дамаскину и обећао да ће часно и ревносно вршити ђаконску службу.

Print Friendly, PDF & Email