Празник Силаска Светога Духа на апостоле – храмовне славе и празничне литије у Епархији бачкој

Чонопља – На празник свете Педесетнице, у недељу, 22. маја / 4. јуна 2023. године, прослављен је престони празник храма у Чонопљи. Светом Литургијом началствовао је протојереј Саво Николић, архијерејски намесник сомборски, уз саслужење свештенства Епархије бачке. Беседећи после прочитаног јеванђелског одељка, отац Саво је истакао значај и смисао празника Педесетнице. Кум овогодишње славе је био Василије Бошњак са породицом, а кумство за наредну годину је преузео Василије Ђермановић.

Ранчево – У недељу, 22. маја / 4. јуна 2023. године, салашарско насеље Ранчево надомак Сомбора је прославило своју славу – празник Педесетнице. Чин благосиљања славских дарова на водици у Ранчеву извршио је протојереј Бранислав Шијачић, парох сомборски, уз саслужење ђакона Желимира Ацана. Овогодишњи славски кум био је Зоран Туцаковић, a кумство за наредну годину је прихватио Мирослав Зурковић.

Горња Рогатица – У недељу, 22. маја / 4. јуна 2023. године, на празник свете Педесетнице, прослављена је храмовна слава у Горњој Рогатици. Бденије уочи празника и свету Литургију на дан празника служио је презвитер Дејан Новаковић, парох карађорђевачки. После прочитаног јеванђелског одељка, отац Дејан се обратио верном народу пригодном беседом и честитао им храмовну славу. По заамвоној молитви, извршен је трократни опход око храма, а затим је одслужено вечерње богослужење свете Педесетнице.

После вечерњег богослужења, извршен је чин благосиљања славских дарова, које је принео овогодишњи кум, г. Момчило Огњеновић, а залог кумства за следећу годину примио је г. Милан Коњевић.

Мошорин – У недељу, 22. маја / 4. јуна 2023. године, житељи Мошорина су свечано прославили храмовну славу – празник Силаска Светог Духа на апостоле. Прослављање празника отпочело је бденијем којим је началствовао протојереј Милан Ђурић, парох чурушки, уз саслужење свештенства Епархије бачке.

На дан празника, светом Литургијом је началствовао протонамесник Перо Анђелић, архијерејски намесник жабаљски, уз саслужење свештенства Епархије бачке. На крају свете Литургије извршен је трократни опход око храма и служен је помен упокојеним оснивачима, ктиторима и парохијанима. Чином благосиљања славских дарова началствовао је протојереј-ставрофор Драгомир Трифуновић, умировљени свештеник, уз саслужење свештенства Епархије бачке, док је верни народ пригодном беседом поучио протојереј-ставрофор Иван Вачик, парох гардиновачки.

Кумови овогодишње храмовне славе су били чланови породице Стевана Тривуновића, а кумство за следећу годину је прихватио Драган Багић.

Ченеј На Духовски понедељак, 23. маја / 5. јуна 2023. године, житељи Ченеја прославили су храмовну и сеоску славу – празник Силаска Светога Духа на апостоле.

Молитвена прослава храмовне славе отпочела је јутарњим богослужењем које је служио протојереј Горан Артуков, парох ченејски. У наставку јутарњег богослужења, светом Литургијом началствовао је протојереј-ставрофор Радован Лазић, парох при Вазнесенском храму у Новом Саду, уз саслужење свештенства Епархије бачке. После прочитаног јеванђелског одељка, беседу је произнео протојереј Миодраг Шипка, архијерејски намесник новосадски први. Прота Миодраг је честитао храмовну славу житељима Ченеја, уз подсећање на потребу врлинског живота којим ћемо разумети једни друге и бити на помоћ свима. После заамвоне молитве је извршен трократни опход око светог храма, као и помен упокојеним свештенослужитељима, ктиторима, приложницима и парохијанима. Затим је извршен чин благосиљања славских дарова које је принео овогодишњи кум Владимир Вељић. Кумства за наредну годину прихватио се господин Ненад Алексић. Светој Литургији су присуствовали и штићеници Терапијске заједнице за психосоцијалну рехабилитацију и ресоцијализацију „Земља живих”.

Стапар – Становници Стапара традиционално прослављају Духовски понедељак на водици – храму посвећеном Успењу Пресвете Богородице који се налази у атару села.

У понедељак, 23. маја / 5. јуна 2023. године, у храму Успења Пресвете Богородице на водици, светом Литургијом је началствовао презвитер Ђуро Родић, парох стапарски, уз саслужење презвитера Николе Дувњака, пароха стапарског. После свете Литургије је извршена литија до оближњег житног поља, где су се уз читање молитава за благослов поља и усева плели венчићи, а потом је извршен чин благосиљања винограда уз молитву за многоструке плодове.

Рајковачка водица код Бачке Паланке – На Духовски понедељак, 23. маја / 5. јуна 2023. године, у Бачкој Паланци, на Рајковачкој водици, после вечерњег богослужења, бачкопаланачко свештенство, уз учешће верног народа, извршило је чин литије са молитвом за благослов поља.

Рајковачка водица се налази у атару Бачке Паланке, на данашњем летњем путу према Младенову. Водица је подигнута 1933. године, на месту где се у давнини, пре турског освајања Бачке, налазило мало насеље по имену Рајково. После Другог светског рата, верни народ је услед разних околности престао да долазе на ово место, тако да је водица запустела и обрасла густим шибљем. У новембру 2020. године водица је по казивању старијих парохијана пронађена, постављен је и освештан часни крст. У току је обнова бунара код крста и уређење околног простора.

Алекса Шантић На Духовски понедељак, 23. маја / 5. јуна 2023. године, у Алекси Шантићу је прослављена храмовна и сеоска слава.

Празновање је отпочело служењем вечерњег богослужења, а на дан празника свету Литургију је служио презвитер Дарко Ивковић, парох пачирски. После свете Литургије извршена је свечана литија кроз село и одслужен помен упокојеним ктиторима и приложницима светог храма. Учешће на светој Литургији и литији узела су и деца која похађају верску наставу, предвођена вероучитељем Ђуром Матковићем.

Вечерњим богослужењем и чином благосиљања славских дарова началствовао је протојереј Душан Ђукић, архијерејски намесник суботички, уз саслужење свештенства Епархије бачке. Прота Душан је у беседи поучио сабрани верни народ о важности сабирања у светом храму као месту освећења и окупљања верног народа Божјег. Славске дарове је принео црквени кум г. Петар Илишевић, а залог кумства за следећу годину преузела је госпођа Анђелија Милошевић.

Радић капела у Суботици На Духовски уторак, 24. маја / 6. јуна 2023. године, молитвено је прослављена храмовна слава Радић капеле на православном гробљу у Дудовој шуми у Суботици.

Свету Литургију на дан празника је служио протојереј Драган Стокин, који је, после прочитаног јеванђелског одељка, у беседи поучио сабране о значају празника. После свете Литургије је извршен трократни опход око светога храма и помен упокојенима из породице Радић, који су сахрањени у капели. Овогодишњи кум г. Ранко Чуљковић је залог кумства за наредну годину предао протојереју Драгану Стокину.

Радић капелу са породичном гробницом  је 1868. године подигла Марија, удова Тимотија Тиме Радића, као спомен на свог мужа. Капела је споменик културе и представља један од најзначајнијих помена на српске народне добротворе Тимотија и Марију Радић, рођену Манојловић, и њихове синове Душана и Јована, чија је задужбина допринела развитку културних и просветних прилика суботичког краја. Капела је посвећена празнику Силаска Светога Духа на апостоле, налази се у западном делу православног гробља у Суботици и представља складну црквену грађевину, изграђену према пројекту Титуса Мачковића, у стилу класицизма.

Print Friendly, PDF & Email