Празник Педесетнице у Саборном храму у Новом Саду

У недељу свете Педесетнице, 22. маја / 4. јуна 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ бачки госпoдин др Иринеј началствовао је на светој архијерејској Литургији у Саборном храму у Новом Саду. Преосвећеном Епископу бачком Иринеју саслуживали су Епископ топлички господин Петар, викар Патријарха српског, свештенство Саборног храма и новосадски ђакони.

У архипастирској беседи после прочитаног јеванђелског зачала, Преосвећени владика Иринеј је објаснио различита имена великог празника Педесетнице, а потом је указао на улогу Духа Светога у Цркви, рекавши, између осталог: „У Новом Завету Господ Својом премудрошћу, Својом љубављу и Промислом – кад Он раздељује дарове Духа Светога у виду огњених језика – све поново позива у јединство и васпоставља изгубљено јединство људскога рода, људске природе и свакога појединачног људског бића. И не само што васпоставља негдашње јединство него дарује много дубље, присније јединство, јер се људска природа са божанском сједињује у једној јединственој, нераздељивој Личности Богочовека Исуса Христа. То је духовни смисао и суштина празника. Зато се он назива Силаском Духа Светога, даном Духа Светога, али и врло често празником Свете Тројице, јер се на тај начин, најпре кроз вољу Бога Оца која се исказивала одмах после људског пада у грех, па кроз јављање Сина Божјега, Господа Христа у историји, у свету и, ево, најзад Силаском Духа Светога, открива се људима – колико људи могу да прихвате и схвате – Тајна Божја као Тајна Свете Тројице. Сваки црквени празник, а поготову велики Господњи празници, међу њима и данашњи празник, уствари је – поред литургијског сећања и доживљаја, актуализације некадашњих догађаја спасења – у исто време програм и задатак за наш живот. Свети Серафим Саровски је говорио – сажимајући мудрост Цркве у ту своју реченицу – да је циљ нашега живота на земљи уствари задобијање Духа Светога, задобијање Његових благодатних дарова. Ти огњени језици, тајанствени, које су видели апостоли на данашњи дан и први хришћани јесу символ благодатних дарова. Једна благодат Божја, Његова нетварна божанска сила раздељује се у много дарова, а увек остаје једна, што је, наравно, нашем природном умовању немогуће, али је то реалност Царства Божјег које нам се већ овде и сада у Цркви открива, а откриће се у потпуности о Другом доласку Христовом. Дакле, задобити Духа Светога, живети тако, веровати тако, волети тако, смиравати се, бити трпељив и стрпљив, све друге јеванђелске врлине – све су оне наша припрема и наша чежња да будемо уједињени у Духу Светоме. Дух Свети Својом благодаћу је Творац јединства Цркве и Творац било којег јединства у људском роду и искуствуˮ, нагласио је Преосвећени владика Иринеј.

После отпуста свете Литургије, Епископ топлички господин Петар је служио празнично вечерње свете Педесетнице, на којем су прочитане коленопреклоне молитве.

Print Friendly, PDF & Email