Епископ бачки др Иринеј одржао свечану беседу у Матици српској поводом Дана светих Кирила и Методија

Поводом Дана светих Кирила и Методија, у четвртак, 1. јуна 2023. године, у свечаној дворани Матице српске, Његово Преосвештенство Епископ бачки господин др Иринеј одржао је свечану беседу на тему „Духовно-богословски значај светог Григорија Паламеˮ.

Поздравне речи на почетку програма упутио је професор др Драган Станић, председник Матице српске, који је том приликом подсетио на значајан подухват објављивања сабраних дела светога Григорија Паламе у преводу на српски језик, у издању Беседе, издавачке установе Епархије бачке. Професор Станић је изразио и велико задовољство што је Матица српска у сарадњи са Беседом имала част да објави књигу Преосвећеног Епископа бачког др Иринеја Тајна разликовања божанске суштине и енергије у Светој Тројици по светоме Марку Ефеском Евгенику, истакавши притом и посебан допринос Преосвећеног Епископа бачког унапређењу делатности Матице српске током претходне више од три деценије.

Заблагодаривши председнику Матице српске на указаном поверењу и части, Преосвећени Епископ бачки Иринеј је најпре изложио податке о досадашњим резултатима истраживања личности и дела светога Григорија Паламе, да би потом изнео најзначајније детаље из житија овог великог Оца и Учитеља Цркве. Беседећи о духовно-богословском значају светог Григорија Паламе, Преосвећени Епископ бачки др Иринеј је присутнима предочио основне чињенице о исихастичком богословљу и споровима који су пратили ову тему у времену када је живео свети Григорије и овом приликом је образложио два аспекта у вези са духовно-богословским значајем поменутог светитеља. Први аспекат се тиче његовог доприноса у тумачењу Тајне разликовања божанске суштине и енергијâ у Светој Тројици, а други је у вези са православним вероисповедањем о Светој Тројици, насупрот погрешном латинском учењу познатом као Filioque.

По завршетку свечане беседе, председник Матице српске је заблагодарио Епископу бачком г. Иринеју на свим исказаним поучним речима, као и свима присутнима што су увеличали свечаност уприличену поводом Дана светих Кирила и Методија.

У свечаном програму поводом Дана светих Кирила и Методија учествовао је Хор Школе појања „Свети Јован Дамаскинˮ при Црквеној општини новосадској. Свечаној беседи Преосвећеног Епископа бачког др Иринеја у Матици српској присуствовало је свештенство више епархија Српске Православне Цркве, чланови Матице српске, као и друге личности културног и јавног живота Српске Атине.

Print Friendly, PDF & Email