Поклоничко путовање на острво Крф

Крајем маја, у организацији Службе за поклоничка путовања Епархије бачке Светињама у походе, група поклоника из Новог Сада посетила је Грчку. Вођа путовања био је протојереј Велимир Врућинић, настојатељ Саборног храма у Новом Саду, а крајња одредница овог четвородневног путовања било је острво Крф.

Први дан ходочасници су посетили град Верију, хришћанима веома важан јер га је походио и апостол Павле проповедајући Јеванђеље Христово. Затим су обишли манастире Довра и Сумела, који се налазе у непосредној околини града. После поклоњења светињама у овим манастирима, пут су наставили ка Јањини, седишту грчке области Епир. Овај град бурне прошлости једно време био је и у склопу српског царства (за време владавине Душана Силног). Мало острво насред Јањинског језера прави је рај за ходочаснике будући да се на њему налази седам манастира. Поклоници су посетили један од њих – Филантропинон, који датира из 12. века, а посвећен је светом Николи. Другог дана путовања посетили су Загори села на Пиндским планинама, као и манастир посвећен светој Параскеви Римљанки. Истог дана обишли су и село Астрангели и у њему манастир посвећен Успењу Пресвете Богородице. Трећег дана путовања стигли су на острво Крф, где их је у истоименом граду дочекао митрополит Нектарије. После целивања моштију светог Спиридона Тримитунског, које се налазе у Саборном храму у Крфу, поклоници су се упутили на острво Видо, симбол српског страдања током Првог светског рата. Уследио је обилазак Српске куће, која је заправо музеј посвећен страдању српске војске током албанске голготе.

Последњег дана путовања, у недељу ујутру, учествовали су на светој Литургији у Саборном храму на Крфу, заједно са православним верницима из Црне Горе, Русије, Украјине, Чешке, Грузије, Пољске.

Print Friendly, PDF & Email