Слава Светосавског храма у Новом Саду

Богослужбена прослава престоног празника храма Преноса моштију Светога Саве на Бистрици у Новом Саду, отпочела је служењем празничног бденија, у четвртак, 5/18. маја 2023. године, којим је началствовао протојереј Милош Јевросимов, парох тителски, уз саслужење свештенства и ђаконства Епархије бачке. За певницом су појали свештеници гости уз помоћ свештеника домаћина и појаца. По датом отпусту, у име присутних свештенослужитеља и верног народа, прота Милош је срдачно честитао храмовну славу свештеном братству и парохијанима Светосавског храма, а братски отпоздрав уз благодарност на љубави и учешћу у славској прослави упутио је протојереј Бранислав Мркић, настојатељ Светосавског храма.

На дан празника, светом Литургијом началствовао је протојереј Миодраг Шипка, архијерејски намесник новосадски први, уз саслужење свештенства и ђаконства Епархије бачке. Прота Миодраг је у литургијској беседи објаснио духовни значај и историјски ток догађаја везаних за преношење часних моштију Светог Саве из Бугарске у Србију 1237. године. По заамвоној молитви, извршен је трократни опход око светог храма и помен упокојеним свештенослужитељима, ктиторима, добротворима, благоукраситељима и парохијанима. На крају молитвеног сабрања, извршен је чин благосиљања славских дарова. После отпуста, прота Миодраг је срдачно поздравио све сабране, честитао храмовну славу и пожелео да се и наредних година сабирају у овој светињи, са благословом Божјим и под молитвеним покровитељством Светог Саве.

Светој Литургији су присуствовали г. Никола Перваз, председник Црквене општине новосадске, и г. Милан Цветковић са породицом, кум храмовне славе.

Print Friendly, PDF & Email