Прослављена храмовна и градска слава у Кули

На празник Светог апостола и јеванђелиста Марка, у понедељак, 25. априла / 8. маја 2023. године, прослављен је престони празник храма у Кули, који се од ове године прославља и као слава градског насеља Кула.

Прослава храмовне и градске славе у Кули почела је у навечерје празника бденијем које је служио протонамесник Даниел Кобиљски, парох сивачки.

На дан празника, на светој архијерејској Литургији началствовао је Епископ мохачки г. Дамаскин, викар Епископа бачког, уз саслужење свештенства Епархије бачке. Беседећи после прочитаног јеванђелског одељка, Преосвећени Епископ мохачки Дамаскин је, између осталог, рекао: „Данас прослављамо и празник и храмовну славу, а то је свети апостол и јеванђелист Марко, коме су ваши преци, у давна времена, посветили овај храм. Он је био ружа у једном трњаку, био је светлост у тами незнабоштва, био је комад злата међу земљом, али постојаном вером и љубављу он је успео да посеје реч Христове науке на чудесан начин, јер му је Господ помагао. Ни његова проповед није могла да прође без страдања и на крају је и сам он положио свој живот за реч Божју и Господу је предао дух свој. Драга браћо и сестре, наш народ је овом Божјем угоднику, апостолу и јеванђелисту посветио многе храмове. Сведоци смо и ми који смо данас дошли овде на престони празник у граду Кули да су и наши преци подизали цркве светом апостолу и јеванђелисту Марку. Учење и житије светога апостола и јеванђелиста Марка говори нам да и ми треба да имамо такву веру, такво поверење и такву љубав у Господа. Нека би Господ и нама који смо се сабрали данас у овоме дивноме храму дометнуо вере. Нека нам дометне вере као што је дометнуо светим апостолима; да нам дâ поверења у Бога и Његов Промисао и, изнад свега, да нам дâ љубави да волимо Бога, а волећи Бога да волимо и ближњега.”

У току свете Литургије епископ Дамаскин је у чин ђакона рукоположио Стевана Јањина, вероучитеља из Жабља.

По заамвоној молитви, извршен је трократни опход око храма, а потом је владика Дамаскин благословио славске дарове које је поводом градске славе принео г. Дамјан Миљанић, председник Општине Кула. Овогодишњи кумови о храмовној слави били су Димитрије и Марија Вујновић.

После чина благосиљања славских дарова, Епископ мохачки је свештенству и парохијанима храма Светог апостола и јеванђелиста Марка честитао храмовну славу, а председнику Општине Кула и његовим сарадницима градску славу, преносећи благослов и поздраве Епископа бачког господина др Иринеја. У име свештенства и верног народа, Преосвећеном владици Дамаскину је заблагодарио протонамесник Бошко Маринков, настојатељ храма.

Светој Литургији су присуствовали: г. Карољ Валка, заменик председника Општине Кула, г. Жељко Војиновић, као и жупник Ђерђ Јухас, подунавски архипрезвитер, и верни народ Куле.

Print Friendly, PDF & Email