Свети великомученик Георгије – храмовне славе у Епархији бачкој

Србобран – У суботу, 23. априла / 6. маја 2023. године, у Србобрану је свечано прослављен празник Светог великомученика Георгија, престони празник храма на православном гробљу у Србобрану.

Свету Литургију у наведеном храму је служио протојереј Јован Кезан, настојатељ Светобогојављенског храма у Србобрану, који је пригодном беседом поучио вернике. После трократног опхода око светог храма, извршен је чин благосиљања славских дарова које је принео г. Жељко Тушевљак, црквени кум. Господин Тушевљак је храму приложио кандило за Богородичин трон. Кумство за следећу годину је преузео господин Славко Дунђерски из Србобрана.

***

Сомбор – У суботу, 23. априла / 6. маја 2023. године, свечано је прослављена храмовна слава Светођурђевског храма у Сомбору – празник Светог великомученика, чудотворца и победоносца Георгија. Празновање Ђурђевдана почело је празничним бденијем које је служио протојереј Бранислав Шијачић, парох сомборски, уз саслужење ђакона Желимира Ацана.

Светом Литургијом на дан празника началствовао је протојереј-ставрофор Миливој Мијатов, умировљени свештеник, уз саслужење више свештеника из архијерејског намесништва сомборског. На светој Литургији је појао црквени хор „Сֵвети цар Константин и царица Јеленаˮ из Сомбора. После прочитаног јеванђелског одељка, протонамесник Љубиша Човић, војни свештеник, у проповеди је поучио верни народ о смислу празника и указао на искушења са којима се данас сусрећемо.

По завршетку свете Литургије је извршен чин благосиљања славских дарова. Кум храмовне славе био је г. Златко Видовић, од кога је кумство за наредну годину преузео г. Миро Петковић.

***

Бечеј – Прослава празника Светог великомученика, победоносца и чудотворца Георгија, заштитника и патрона храма у Бечеју, започета је служењем празничног бденија у петак, 5. маја 2023. године, на којем је началствовао протојереј Душан Ђукић, архијерејски намесник суботички, уз саслужење свештеног братства храма и свештенства Епархије бачке.

На дан прославе храмовне славе, у суботу, 23. априла / 6. маја 2023. године, светом Литургијом је началствовао протојереј Владислав Пајић, архијерејски намесник бечејски, који се сабраном верном народу обратио пригодном беседом.

Вечерњим богослужењем је началствовао протојереј Јован Кезан, парох србобрански, уз саслужење свештенства Епархије бачке. После вечерњег богослужења извршен је чин благосиљања славских дарова.

***

Сонта – У суботу, 23. априла / 6. маја 2023. године, у Сонти је свечано прослављен празник Светог великомученика Георгија, престони празник храма.  

Бденије уочи празника служио је презвитер Јован Вачик, парох товаришевски. Свету Литургију на дан празника је служио презвитер Александар Верић, парох српскомилетићки. После трократног опхода око светог храма, извршен је чин благосиљања славских дарова које су принели црквени кумови, госпођа Бранкица Дабић и господин Милан Перишић, руководиоци предузећа „Уљарице Бачкаˮ у Сонти. Кумство за следећу годину је преузео господин Илија Жилић из Сонте. 

***

Бајмок – У суботу, 23. априла / 6. маја 2023. године, свечано је прослављена храмовна слава у Бајмоку – празник Светог великомученика и победоносца Георгија. Празновање је почело уочи празника, вечерњим богослужењем којим је началствовао јереј Дарко Ивковић, парох пачирски, уз саслужење протојереја Гордана Увалића, пароха александровског и протонамесника Игора Стакића, пароха бајмочког. Отац Дарко је произнео беседу о важности вере и заједништва.

На дан празника служено је јутрење и у наставку света Литургија, којом је началствовао протонамесник Игор Стакић, парох бајмочки. После прочитаног јеванђелског одељка, отац Игор је у проповеди указао сабраном верном народу на мучеништво светог Георгија, које нас упућује на многобројна искушења кроз која као заједница данас пролазимо.

На светој Литургији  и вечерњем богослужењу појао је хор Школе црквеног појања „Свети Јован Дамаскинˮ при Црквеној општини новосадској. После свете Литургије извршен је чин благосиљања славских дарова, које је принео овогодишњи црквени кум господин Александар Чајкаш са породицом. Кумство за следећу годину прихватио је господин Милун Ђачић. После свете Литургије, за све присутне је приређена трпеза љубави.

Print Friendly, PDF & Email