Храмовна слава у Темерину

Прослава престоног празника храма Светог великомученика Георгија у Темерину започела је празничним бденијем којим је началствовао протонамесник Драган Петровић, парох у Бачком Јарку, уз саслужење свештенства Епархије бачке. Светом Литургијом на дан храмовне славе началствовао је протојереј Миленко Поповић, парох темерински, уз саслужење презвитера Стефана Тубића. После заамвоне молитве извршен је литијски опход око светог храма.

Вечерњим богослужењем је началствовао Његово Преосвештенство Епископ мохачки господин Дамаскин, уз саслужење свештенства и ђаконства Епархије бачке. Преосвећени владика Дамаскин је после вечерњег богослужења извршио чин благосиљања славских дарова које су принели кумови храмовне славе, Славко, Јелена и Арсеније Кос. У обраћању после благосиљања славских дарова, Преосвећени владика Дамаскин је поучио сабрани верни народ о личности светог Георгија и значају прослављања породичне и храмовне славе, рекавши између осталог: „Потрудимо се да задржимо хришћанско васпитање у нашим породицама, а то ћемо учинити и ако сачувамо нашу крсну славу, тојест ако се окупљамо око славске свеће и око славскога колача и ако редовно недељом и празником долазимо у свете храмове, молимо се Богу и причешћујемо се Њиме. Зато нека ово искушење које је снашло читав наш народ буде повод за наше покајање, за наше преумљење, за промену нашега живота. Наравно, то је лако рећи, али тешко је остварити. Јер ако покушамо да променимо само једну нашу лошу навику, видећемо да је то велика духовна борба. Али човек мора да покаже истрајност, јер само онај човек који је истрајан он и долази до некога циља. А наш циљ јесте да уподобимо свој живот Христу и Његовим угодницима. Јер, заиста, свети великомученик Георгије јесте жива илустрација Христове љубави и живота по Јеванђељу. Ако прочитамо његово житије, удивићемо се њему и његовом животу, јер он као младић од двадесет година показује изузетну одважност и љубав према Богу и спремност да жртвује оно најдрагоценије што му је Бог дао, а то је свој живот због љубави Божје и због вере у Христаˮ, нагласио је Преосвећени владика Дамаскин.

Епископа Дамаскина и госте је поздравио протојереј Миленко Поповић, настојатељ храма, који је захвалио владици Дамаскину на доласку у Темерин и Његовом Преосвештенству Епископу бачком господину др Иринеју на архипастирском старању и молитвама. Вечерњем богослужењу присуствовали су господин Младен Зец, председник Општине Темерин, као и представници Римокатоличке Цркве, жупник Тибор Селеши и капелан Давид Шафрањ.

Print Friendly, PDF & Email