Поклоничко путовање верникâ из Апатина и Пригревице

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина др Иринеја, у организацији Службе за поклоничка путовања Епархије бачке Светињама у походе, у суботу, 22. априла 2023. године, парохијани из Апатина и Пригревице походили су манастире Шишатовац, Петковицу, Беочин и Раковац у Епархији сремској. Предвођени протонамесником Љубишом Човићем, војним свештеником и сабратом храма Сабора светих апостола у Апатину, верници су се у манастиру Шишатовац поклонили светињи манастирског храма, примивши од братије поуку о његовом духовно историјском значају и крсној судбини, крунисаној страдањем игумана, светог свештеномученика Рафаила. Имајући радост да овде сретну надлежног дијецезана, Епископа сремског господина Василија и приме његов благослов за ово богоугодно дело, наставили су путовање ка следећем одредишту.

У манастиру Петковици, дочекани и све време даривани гостопримством и љубављу његовог сестринства, верници су познали истинску силу духовног сродништва у Христу и топлоту вере ангелоподобног служења Тајни Цркве, имајући прилику да окусе и од тварног извора целебне воде, која у обитељи преподобне матере Параскеве жубори њеним благословом, точећи исцељења вернима. У манастиру Беочин, који су потом посетили, верни су са духовном љубављу походили његове светиње, поклонивши се чудотворној икони Богородице Беочинске, те благословом настојатељице ове свештене обитељи, имали радосну прилику да се пред отвореним кивотом дотакну нетљених моштију светог исповедника Варнаве Хвостанског и Беочинског, узевши молитвено учешће у вечерњем богослужењу и трпези љубави која је поводом њихове посете била уприличена у гостинској трпезарији. Укрепљене двојако, пут је водио до манастира Раковца у којем су се сусрели са још једном светињом фрушкогорког духовног перивоја.

Благодарећи Богу за дар поклоњења овим светињама Епархије сремске у време Светле седмице и удахнувши дах бесмртног живота, верни парохијани Апатина и Пригревице понели су својим домовима обновљену радост Васкрсења Христова, надахњујући се овим искуством као залогом долазећег Царства Божјег.

Print Friendly, PDF & Email