Заупокојна Литургија и парастос архимандритима Авакуму и Јовану у манастиру Лелић

На празник Лазареве суботе, 25. марта / 8. априла лета 2023. године, у храму Преноса моштију светог Николаја Мирликијског у манастиру Лелићу служена је заупокојна Литургија, а потом је на манастирском гробљу служен парастос архимандритима Авакуму Ђукановићу и Јовану Радосављевићу. По благослову Преосвећеног Епископа ваљевског г. Исихија, Литургију и парастос су служили игумани Герман и Георгије, старешине манастира Рача и Лелић, уз саслуживање монашких  братстава.

Дана 8. априла навршило се пет и две године откако су се Господу преставили архимандрити Авакум и Јован, двојица служитеља Олтара Божјег, који су своје црноризачке путеве отпочели у раној младости и, угледајући се на светог Владику Николаја, на гробљу чије задужбине почивају, сведочили јеванђелске врлине у временима бројних и тешких искушења за Српску Цркву. Веровали су у Васкрсење, били велики оци наше Цркве и спадају у најугледније духовнике православних простора у савременом добу.

„Они су свима нама узор и велика је част и обавеза познавати их. Данас је мало стараца какви су они били и тек сад видимо колико је тешко живети без њихˮ, рекао је игуман Герман на парастосу двојици молитвеника и прегалаца на Њиви Господњој.

„Верујемо да су они нашли милост код Бога и да се моле за нас, а нама остаје обавеза да у духу тога што смо од њих чули, видели и научили, живимо. Да благодат и поуку коју смо добили од њих сведочимо генерацијама које ће доћи после нас. Њихови животи су протекли у великим мукама, а нас можда очекују још веће. Зато треба да се уздамо у милост Божју и да се трудимо да издржимо до краја и да се у нашим животима испуне речи светог апостола Павла: Добар рат ратовах, трку заврших, веру одржах. Они су цео живот провели служећи Богу и веровали у Њега и тако и ми треба да чинимоˮ, поручио је игуман Герман. 

Отац Герман је заблагодарио игуману Георгију и братству манастира Лелић на преданом старању о почивалишту оца Авакума и Јована, који се данас моле за све нас крај Престола Божјег.

Извор: https://www.eparhijavaljevska.rs

Print Friendly, PDF & Email