Владика мохачки г. Дамаскин: Монаштво је сачувало клицу благодатнога живота да је преда нама

У организацији Епархије шабачке, 4. априла 2023. године, у Свечаној дворани Шабачке гимназије, одржано је завршно предавање великопосног циклуса „Исповест и Причешћеˮ, који се, са благословом Преосвећеног Епископа шабачког г. Јеротеја, одржавао током Часног поста.

Предавање је одржао Епископ мохачки г. Дамаскин на тему „Исповест и Причешће у монашком животуˮ, а у присуству Преосвећеног Епископа шабачког г. Јеротеја, свештенства Епархије бачке, свештенства и монаштва Епархије шабачке, као и многобројног народа Шапца и околине.

„Духовник у манастиру најбоље познаје своје братство и сестринство. Он је тај који поучава врлини и који може као родитељ у једној породици да примени неке васпитне мере, да стави под појачан педагошки  надзор, да епитимијом опомене и дâ могућност да се увиди лош поступак или намера, те да се монах или монахиња истински покају и исповеде. Исту ову обавезу има и свештеник у својој парохијској заједници, а све ово се чини у жељи да достигнемо врлину и радост живота у коме се све мери двема заповестима о љубави, према Богу и ближњима. Зато на Причешће идемо као на свечаност, као на свадбу царева сина из јеванђелске повести, као достојни узваници, који су све своје животне бриге оставили због свадбе, и не изговарају се њима, обучени у свадбено рухо, које припада изабранима. Наш ход према Причешћу је са упаљеним светиљкама своје душе, спремни на сусрет са Жеником, мудрим девојкама подобни, оденувши наге, посетивши болесне и оне у тамницама да бисмо примили Царство и сели са десне стране Оца.ˮ

‍Уводничар и модератор дискусије после предавања био је јереј Никола Ковачевић, свештеник Саборног храма у Шапцу.

Извор: https://www.eparhijasabacka.rs

Print Friendly, PDF & Email