Патријарх Порфирије посетио Гарду Војске Србије

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије посетио је 10. марта 2023. године касарну Гарде Војске Србије у Београду.

Његову Светост Патријарха, у чијој пратњи су били Преосвећена господа епископи бачки Иринеј и липљански Доситеј; јеромонах Харитон, игуман манастира Ковиља; протојереј Ђорђе Стојисављевић, војни свештеник; и протојереј Владан Симић, секретар Епархије бачке; дочекали су потпредседник Владе Републике Србије и министар одбране г. Милош Вучевић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић и командант Гарде бригадни генерал Никола Дејановић испред шпалира припадника те елитне јединице Војске Србије.

Патријарх српски Порфирије је потом посетио параклис Светог Георгија и том приликом предао на дар иконе из радионице манастира Ковиља. О особеностима тог богослужбеног простора при Гарди Војске Србије патријарха Порфирија и госте упознао је протојереј мајор Стеван Стевановић. Уследила је посета спомен-соби Гарде, где се патријарх Порфирије упознао са историјатом те херојске јединце и у меморијалном делу, посвећеном погинулим припадницима Гарде, уписао у спомен-књигу. Том приликом Његова Светост г. Порфирије је поручио:

– Драги гардисти, ја сам данас и лично емотивно ганут што се налазим у просторима Војске Србије који су мени блиски и домаћи, јер ми је Свети Синод наше Цркве још 2001. године благословио да ступим у сарадњу са Војском Србије у вези са васпостављањем војне свештеничке службе и њеним враћањем на место које јој припада. Нема ништа природније него да свештеници буду уз свој народ свугде и на сваком месту, а посебно када се ради о тако специфичној служби као што је војна служба. Ако је игде потребна духовна подршка, духовна оријентација и духовна утеха међу људима онда је то засигурно потребно у Војсци. Зато сам, како рекох, и емотивно ганут јер сам од првог тренутка 2001. године, па до 2014. године прошао све фазе сарадње између Војске и Цркве, све до момента васпостављања свештеничке службе. Наиме, учествовао сам у име Цркве у изради свих могућих докумената који су данас на снази.

Данас смо посетили храм посвећен Светом Георгију и разговарали о даљем унапређивању свештеничке службе у Војсци, о изграђивању храмова за које мислимо да су потребни на неким местима. Сарадњи између Восјке и Цркве нема краја. Ја бих пре рекао да ту не постоји сарадња, него да ми, свако у оквиру свог послушања, радимо један те исти посао, а то је оно што је примарни задатак Цркве: да будемо јединствени, да будемо једно искључиво и само у добру и врлини, да никада не дозволимо себи, без обзира којим се послом бавимо, да нас обједињује нешто што је супротно Јеванђељу Христовом. Нема, дакле, таквој сарадњи, таквом послушању и таквом подвигу краја. Он почиње овде и сада, а наставља се у сву вечност. Овом приликом призивам благослов Божји на све који служе у Војсци Србије и молим Бога да свима подари мир, љубав, добро здравље и радост како у личном животу тако и у породичном и свеукупном.

Извор: https://spc.rs

Print Friendly, PDF & Email