Упокојио се Митрополит пергамски Јован

Митрополит пергамски Јован (Зизјулас) упокојио се 2. фебруара 2023. године у Атини.

Блаженопочивши Митрополит пергамски Јован рођен је 10. јануара 1931. године у селу Катафигио код Козанија. Студирао је теологију на универзитетима у Солуну и Атини, где је 1955. године дипломирао. Богословско усавршавање наставља на Харварду, где је стекао звање магистра. Докторирао је 1965. године у Атини. Предавао је на факултетима у Глазгову, Единбургу и Женеви, као и на Грегоријанском универзитету и Краљевском колеџу у Лондону. Такође, предавао је и у богословским академијама Светог Владимира у Њујорку и Светог Крста у Бостону.

У чин ђакона је рукоположен 14. јуна 1986. године, а сутрадан и у презвитерски чин. За Митрополита пергамског је изабран 17. јуна 1986. године. Избор га је затекао на катедри професора Догматике на Аристотеловом Универзитету у Солуну. У епископски чин је хиротонисан 22. јуна 1986. године у храму Светог Георгија у Фанару.

Старешина Подворја Цариградске Патријаршије у Атини постаје 2002. године. Од 2006. године митрополит Јован је копредседник Мешовите међународне комисије за дијалог Православне Цркве и Римокатоличке Цркве. Представљао је Цариградску Патријаршију у разним међународним и међуцрквеним организацијама.

Извор: https://spc.rs

Print Friendly, PDF & Email