Отворена изложба о страдању лекарâ током Погрома у Бачкој

У среду, 25. јануара 2023. године, у клубу Трибина младих Културног центра Новог Сада отворена је документарна изложба „Борци за живот пред слугама смрти – страдање лекарâ током Рације 1942. годинеˮ. Изложба је приређена у сарадњи Културног центра Новог Сада, Историјског архива Града Новог Сада, Архива Војводине и Музеја Града Новога Сада, са циљем да се широј јавности представе лекари који су страдали током злогласног јануарског Погрома (Рације) у Бачкој 1942. године.

На почетку скупа присутнима се обратила госпођа Сунчица Марковић, помоћник директора Културног центра Новог Сада, која је свима пожелела добродошлицу и поменула да је изложба о страдању лекарâ у злогласној Рацији 1942. године уприличена у оквиру програма Ледена тишина, који се већ десет година успешно реализује у сарадњи Културног центра Новог Сада, Историјског архива Града Новог Сада, Епархије бачке и Јеврејске општине Нови Сад.

Др Небојша Кузмановић, директор Архива Војводине, истакао је значај приређене изложбе као продужетка драгоцених истраживања о страдањима током Погрома у Бачкој.

Професор др Душан Лалошевић, делегат Медицинске академије Српског лекарског друштва, упознао је присутне са радом тадашњих лекара који су пострадали у злочиначким јануарским догађајима у Бачкој 1942. године.

Мр Петар Ђурђев, директор Историјског архива Града Новог Сада, присутнима је приближио тематику и ток припреме изложбене поставке о пострадалим лекарима у јануарском Погрому (Рацији) 1942. године.

Отварајући изложбу, господин Игор Црнобарац, заменик градоначелника Новог Сада, захвалио је организаторима на посвећености и труду да се јавност упозна са непобитним историјским чињеницама у вези са страдањима у злочиначкој Рацији у Бачкој и Новом Саду.

Отварању изложбе присуствовало је свештенство Епархије бачке, представници Јеврејске општине Нови Сад, г. Мирослав Илић, помоћник Покрајинског секретара за културу, информисање и односе са верским заједницама, мр Бојан Стојнић, директор Архива Републике Српске, ученици новосадских средњих школа, као и други посетиоци изложбе.  

Print Friendly, PDF & Email