Одржана конференција за медије поводом обележавања осамдесет и прве годишњице Погрома – Новосадске рације

У четвртак, 19. јануара 2023. године, у Градској кући у Новом Саду одржана је конференција за медије поводом обележавања осамдесет и прве годишњице Новосадске рације. Програм обележавања годишњице Погрома представили су господин Мирослав Илић, председник Одбора за обележавање годишњице Новосадске рације, и господин Мирко Штарк, председник Јеврејске општине Нови Сад.

Господин Мирослав Илић је истакао да ће програм обележавања годишњице Новосадске рације бити одржан на Кеју жртава рације код споменика „Породицаˮ, у понедељак, 23. јануара 2023. године, са почетком у 12:00 часова. Програм ће почети обраћањем градоначелника Новог Сада господина Милана Ђурића. У наставку ће бити одржан помен Јеврејске заједнице Србије, а потом ће бити служен помен Српске Православне Цркве – Епархије бачке. На крају програма биће положени венци од стране представникâ државних органа и амбасадâ, као и од стране потомака пострадалих у Погрому. У протоколу полагања венаца учешће ће по први пут узети и представници градова страдалникâ државе Србије (Београд, Ниш, Краљево, Крагујевац, Сремска Митровица, Шабац и Земун). Такође, представници Скупштине Града и Војске Србије, на челу са војним свештеником Војне флотиле, спустиће са брода венац у Дунав.

Господин Мирко Штарк је најавио да ће у програму учествовати и представници Јеврејских општина из Панчева, Сомбора, Кикинде, Суботице, Зрењанина и Београда.

Print Friendly, PDF & Email