Одржан округли сто „Свети Иринеј Исповедник вереˮ

Благословом Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина др Иринеја, Епархија бачка је, у сарадњи са Историјским архивом Града Новог Сада, организовала округли сто на тему „Свети Иринеј Исповедник вереˮ. Округли сто је одржан у четвртак, 1. децембра 2022. године, у конференцијској дворани Историјског архива Града Новог Сада.

На почетку скупа присутнима се обратио мр Петар Ђурђев, директор Историјског архива Града Новог Сада, који је свима пожелео добродошлицу и истакао значај одржавања скупа о личности и делу светог Иринеја Исповедника, епископа бачког.

Преносећи благослов Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина др Иринеја,  поздравне речи учесницима и слушаоцима скупа упутио је Његово Преосвештенство Епископ мохачки господин Дамаскин:

„Уважени домаћини, чланови Историјског архива Града Новог Сада, поштовани учесници округлог стола посвећеног личности и делу новоканонизованог светитеља наше помесне Цркве, eпископа Иринеја (Ћирића), браћо свештеници, даме и господо, браћо и сестре! По благослову Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина Иринеја, преносим Вам његове срдачне поздраве и жеље да се – окупљени око имена светога Иринеја, исповедника вере – надахнемо његовим подвигом и трпљењем, смирењем и љубављу, те да тако приближимо његов живот и рад широј јавности, која га је у оно време неправедно осудила, а у наше време није имала прилику да се са овом јединственом личношћу упозна, нити да сазна околности у којима је живео, делао и страдао. Надамо се да ће овај округли сто инспирисати све излагаче научних радова, али и све присутне слушаоце и будуће читаоце штампаних издања, да личност светог Иринеја документовано и аргументовано приближи и академској заједници, која је више деценија била ускраћена за осветљавање историје наше Епархије и њеног јерарха, не само у периоду Другог светског рата него и у свим годинама његовог изузетног стваралаштва на трону епископа бачких. Захваљујемо се и овом приликом господину директору Петру Ђурђеву и свим његовим сарадницима из Историјског архива Града Новог Садa на изузетној сарадњи са Епархијом бачком у веома важном делу очувања националне баштине и приближавању оних историјских догађаја који су дуго времена били архивирани и стигматизовани, без могућности да се о њима проговори објективно и релевантно. Нека је благословен ваш рад и труд под окриљем и молитвеним заступништвом новопројављеног исповедника вере епископа бачког Иринеја (Ћирића)!ˮ

Уследила су излагања у оквиру округлог стола, који је водио ђакон Мирослав Николић, управник Ризнице Епархије бачке. О личности и делу светог Иринеја Исповедника, епископа бачког, говорили су: др Гордана Петковић, музејски саветник у Музеју Града Новог Сада, на тему „Живот и дело светог Иринеја (Ћирића)ˮ; др Ненад Нинковић, ванредни професор на Одсеку за историју Филозофског факултета у Новом Саду, на тему „Свети Иринеј (Ћирић) и прилике у црквено-школској аутономијиˮ; др Горан Васин, ванредни професор на Одсеку за историју Филозофског факултета у Новом Саду, на тему „Свети Иринеј (Ћирић) – страдање Карловачке митрополије и њено наслеђеˮ; др Данило Михајловић, доцент на Катедри за библистику Православног богословског факултета у Београду, на тему „Богословска делатност светог Иринеја (Ћирића)ˮ; др Немања Девић, научни сарадник Института за савремену историју у Београду, на тему „Однос Комунистичке партије Југославије према Српској Православној Цркви и страдање јерархијеˮ; мр Петар Ђурђев, директор Историјског архива Града Новог Сада, на тему „Делатност светог Иринеја (Ћирића) у спасавању и збрињавању деце из мађарског логора Шарвараˮ; г. Мирослав Илић, помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, на тему „Мисионарско деловање светог Иринеја (Ћирића) у Карпаторусијиˮ.

Округлом столу присуствовали су новосадски свештеници и вероучитељи, као и културни и научни прегаоци из више градова наше земље.

Print Friendly, PDF & Email