Прослава Аранђеловдана у Епархији бачкој

Дероње – Прослава славе храма Светог архангела Михаила у Дероњама отпочела је у навечерје празника, 7/20. новембра, свечаним празничним бденијем, које су служили протојереј Драган Штевић и протонамесник Милић Добросављевић, пароси дероњски.

На дан храмовне славе литургијским сабрањем је началствовао презвитер Драгољуб Мајсторовић, архијерејски намесник оџачки, уз саслужење дероњских пароха. После прочитаног јеванђелског зачала сабрани верни народ је надахнутим речима поучио отац Драгољуб, говорећи о благословеном значају светог архангела Михаила и свих бестелесних небеских сила. После прочитане заамвоне молитве извршен је трократни опход око светог храма. Радост празничног сабрања настављена је чином благосиљања славских дарова, после чега је уприличена трпеза љубави у свечаној дворани Црквене општине дероњске. Овогодишњи кумови били су Марко, Драган и Немања Ђурић, од којих је кумство преузео Горан Симоновић са својом породицом.

Празнична радост и молитвено заједничарење настављено је истог дана служењем вечерњег богослужења, којим је началствовао протојереј Милан Узуров, уз саслужење свештенства Епархије бачке. Отац Милан је одржао пригодну беседу о светом архангелу Михаилу и свим бестелесним силама.

Сента –  У навечерје празника Сабора светога архангела Михаила и осталих небеских сила бестелесних, у недељу 7/20. новембра, празничнo бденије поводом славе храма у Сенти служио је протонамесник Далибор Зарић, надлежни парох.

На дан храмовне славе, у понедељак, 8/21. новембра, отац Далибор је служио свету Литургију. После прочитаног јеванђелског одељка поучио је све присутне о значају празника и неопходности да свој живот усаглашавамо са вољом Божјом.

У наставку празничног дана служено је вечерње богослужење, којим је началствовао презвитер  Бошко Симић, парох хоргошки, уз саслужење свештенства Епархије бачке. Презвитер Дарко Ивковић, парох пачирски, надахнутим речима је поздравио све присутне, честитајући храмовну славу и упутивши поучне речи у којима је истакао да се у свакодневном животу трудимо и управљамо по мерилима љубави, а да нас анђелске силе чувају и крепе на путу спасења.

Овогодишњи кумови, породица Предрага Ђуровића, предали су залог кумства за следећу годину породици Радоја Божовића из Сенте.

Савино Село – Храм у Савином Селу, посвећен Сабору светога архистратига Михаила и осталих небеских сила бестелесних, прославио је славу у понедељак, 8/21. новембра 2022. године. Празновање је почело празничним вечерњем, на којем је началствовао протојереј Алексеј Блануша, парох равноселски, уз саслужење свештенства Епархије бачке. По завршетку богослужења прота Алексеј је присутнима честитао навечерје празника.

На дан храмовне славе, свету Литургију је служио протојереј Јован Кисин, надлежни парох. По заамвоној молитви, освештани су славски дарови, које је припремила госпођица Дијана Куч, кума храмовне славе. Залог кумства за следећу годину преузео је господин Радован Недовић.

Print Friendly, PDF & Email