Слава Светоархангелског манастира у Ковиљу

На празник Сабора светог архангела Михаила и осталих небеских сила бестелесних, у понедељак 8/21. новембра 2022. године, прослављена је слава Светоарханглеског манастира у Ковиљу.

На светој архијерејској Литургији је началствовао Његово Преосвештенство Епископ мохачки г. Дамаскин, уз саслужење архимадрита Василија, игумана манастира Клисине, презвитера Милоја Ђорђевића, умировљеног пароха, и свештеног братства Светоархангелске обитељи.

Беседећи после прочитаног јеванђелског зачала, Преосвећени владика Дамаскин је истакао: „Као што се молимо светитељима, као што се молимо апостолима, као што се молимо мученицима и преподобним оцима и матерама нашим, тако се молимо и светим анђелима за њихово заступништво пред престолом Божјим, јер анђели непрестано славе и величају Бога. То је њихова служба. Они стално певају Свјат, Свјат, Свјат Господ Саваот. Али не само то него је Господ дао да анђели буду и у служби нама људима, да нам откривају тајне Божје, да се јављају појединим личностима, као што су се јављали и у Старом Завету и у Новом Завету и у временима после тога. Зато, драга браћо и сестре, и ми славимо и прослављамо анђеле као своје небеске заступнике. Али се дивимо не само томе што они у служби непрестано славе Бога него се дивимо томе што служе људима и што служе нашем спасењу.ˮ

После заамвоне молитве, освештани су славски дарови, после чега је Преосвећни владика Дамаскин честитао братству манастирску славу, а свима присутнима је пожелео благословен празник.

Print Friendly, PDF & Email