Прослава Ђурђица – славе Града Новог Сада

У среду, 3/16. новембра 2022. године, на празник Обновљења храма Светог великомученика Георгија – Ђурђиц, литургијским сабрањем у Саборном храму у Новом Саду прослављена је слава Града Новог Сада.

Богослужбена прослава Ђурђица отпочела је у навечерје празника празничним бденијем у Саборном храму Светог великомученика Георгија, којим је, у молитвеном присуству Његовог Преосвештенства Епископа бачког г. Иринеја, началствовао Његово Преосвештенство Епископ мохачки г. Дамаскин, уз саслужење братства храма.

Галерија 1

На светој архијерејској Литургији началствовао је Његово Преосвештенство Епископ ваљевски господин Исихије, уз саслужење Преосвећене господе епископа бачког Иринеја, осечкопољског и барањског Херувима, шабачког Јеротеја и мохачког Дамаскина, свештенства Епархије бачке и ђаконâ из више епархија Српске Православне Цркве.

Беседећи после прочитаног јеванђелског зачала, Преосвећени владика Исихије је, између осталог, истакао: „Страдање мученичко и исповедничко је благослов који има свако од нас, свако ко поверује у Господа и крене за Њим. У свету имамо стално непријатељство и сваки дан страдамо, по мери коју Сâм Господ одређује и никад више него што то можемо у том тренутку. Наше јесте да схватимо да је то страдање за сведочанство и да га тако и користимо за своје спасење и за спасење наших ближњих. Свети Георгије је великомученик и има епитет победоносац. Његова победа се не односи толико на војне победе већ се, пре свега, односи на победу над том људском палом природом у себи. Коначна пројава његове победе јесте његово страдање које је поднео за име свога Господа, а и за наше спасење. Он се успротивио цару и рекао му да узалуд гони хришћане који су најбољи чланови друштва и који су најоданији цару, али нису прихватали оно што су пагански, незнабожачки владари од њих очекивали, тојест да се бар формално поклоне лажним боговима и да тиме покажу своју оданост цару и држави. Нису прихватали него су радије ишли на страдања и на смрт. Страдање је, као што рекосмо, назначење свих нас. Код мученика је оно доведено до крајности, али сви ми, када се крштавамо у име Оца и Сина и Светога Духа, потапајући се у воду крштења, сједињујемо се са смрћу страдалном, са страдањем и са смрћу Самог Господа нашег Исуса Христа, којом је спасао наш људски род и тако читав живот то сједињење пројављујемо кроз страдање све до наше личне смрти.ˮ

После заамвоне молитве, Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим је благословио славске дарове принете у славу Божју, а у част светог великомученика Георгија.

По отпусту свете Литургије, Епископ бачки г. Иринеј заблагодарио је, у име свих присутних и у своје лично име, Епископу ваљевском г. Исихију на служењу свете Литургије и Преосвећеној господи архијерејима који су саслуживали, као и свештенству и благоверном народу на молитвеном учешћу у прослави славе Града Новог Сада. Преосвећени владика Иринеј је честитао славу Граду Новом Саду и свима који прослављају данашњи празник као своје крсно име.

Светој Литургији у Саборном храму су присуствовали: г. Милан Ђурић, градоначелник Новог Сада, госпођа Јелена Маринковић Радомировић, председник Скупштине Града Новог Сада, г. Никола Бањац, генерални секретар Скупштине Аутономне Покрајине Војводине, г. Јарослав Јаворник, бискуп Словачке Евангеличке Цркве а. в. у Србији, г. Мирослав Илић, помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, професор др Драган Станић, председник Матице српске, др Радивоје Стојковић, директор Гимназије „Јован Јовановић Змајˮ, др Весна Туркулов, председник Управног одбора Универзитетског клиничког центра Војводине, г. Петар Ђурђев, директор Историјског архива Града Новог Сада, г. Никола Перваз, председник Црквене општине новосадске и многи други представници друштвеног и културног живота Новог Сада.

Благољепију свете Литургије допринео је својим појањем Хора Школе црквеног појања „Свети Јован Дамаскинˮ при Црквеној општини новосадској.

Галерија 2

Галерија 3

После свете Литургије, у свечаној дворани Градске куће у Новом Саду, Епископ ваљевски г. Исихије освештао је славске дарове. Честитајући сабранима славу Града Новог Сада, владика Исихије је нагласио: „Свети великомученик Георгије јесте заиста возљубљени светитељ и управо његова личност је она која спаја све нас, не само хришћане већ и другу браћу и сестре који такође поштују њега. На данашњи дан славимо празник преноса његових моштију у цркву коју је још у време цара Константина подигао народ у Лиди у Палестини и такође славимо и обновљење тог истог храма које се десило у много позније време. Пошто славимо обновљење тога храма, можемо да повучемо и једну паралелу са данашњим даном и да видимо како се и овај благословени град обнавља и како се много ради на свим плановима, и у култури и, пре свега, на духовном плану, али видимо и на материјалном плану да се ради и да постоји нови полет и нова сила којом се све то изводи и то је на корист читавога друштва. Нека је благословен овај град и нека су молитве светог великомученика са свима нама у све дане!ˮ

Одговарајући на честитку владике Исихија, г. Милан Ђурић, градоначелник Новог Сада, захвалио је господи архијерејима на посети и истакао: „Ђурђиц је наш духовни темељ који нас води да наставимо да развијамо наш град. Нека нам наш заштитник дâ снагу да победимо све велике изазове пред којима ћемо се сусретати. Желим вам срећну славу светог Георгија, нашег заштитника!ˮ

Овогодишњи кум славе био је г. Никола Бањац, генерални секретар Скупштине Аутономне Покрајине Војводине. Обраћајући се сабранима, он је, између осталог, рекао: „Вера нам је неопходна да бисмо истрајали за она велика дела због којих смо добили одговорност да их обављамо. Љубав нам је такође потребна – према отаџбини, према своме роду. У том смислу, ја вас све молим да будемо и останемо збратимљени, у оваквој атмосфери увек, до следеће године, до сваке наредне године, у вјеки вјекова, док будемо славили нашег заштитника – светог Георгија!ˮ

Галерија 4

Print Friendly, PDF & Email