Освећење темељâ храма Свете великомученице Марине у Пригревици

У уторак, 5/18. октобра 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ мохачки господин Дамаскин је посетио Пригревицу и том приликом извршио чин освећења темељâ будућег храма Свете великомученице Марине. Његовом Преосвештенству су саслуживали свештеници и ђакони Епархије бачке.

По завршеном чину освећења темељâ храма, Преосвећени епископ Дамаскин се обратио присутним житељима Пригревице, преносећи благослов Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина др Иринеја. Епископ мохачки Дамаскин је, између осталог, истакао: „Заиста је ово велики дан и велики догађај за ово место, јер подиже се први православни храм у овоме селу. Храм Божји заиста јесте место сусрета између човека и Бога, јесте место вечнога загрљаја између човека и Бога. Када становници једнога места заједно граде свој храм, они сви постају његови задужбинари. Сама та предивна реч у нашем језику задужбинари значи да градимо нешто за нашу душу. Наши преци су градили велике и величанствене задужбине и све наше династије које су владале нашом земљом су окитилe нашу земљу предивним задужбинама које кao ореол сведоче о њиховој побожности и благочешћу. И као што је Бог украсио небо звездама, тако и ми, људски род који је Бог створио, украшавамo овај свет храмовима Божјим који јесу нешто најлепше што човек може да сазида у овоме свету.ˮ

Преосвећеног епископа Дамаскина поздравио је протонамесник Љубиша Човић, војни свештеник и сабрат храма Сабора светих апостола у Апатину, који је у име свештенства и верног народа изразио захвалност владици Дамаскину на благослову и доласку у Пригревицу, локалној самоуправи у Апатину и месној заједници у Пригревици на помоћи у изградњи храма, као и свим мештанима Пригревице који су помогли почетак изградње храма.

После чина освећења, приређен је пригодан програм чланова Културно-уметничког друштва „Пригревицаˮ и етно-групе „Лазарицеˮ из Пригревице.

Свечаном чину освећења темеља присуствовали су: госпођица Дубравка Кораћ, председник општине Апатин, са сарадницима, римокатолички свештеници Јакоб Пфајфер, архипрезвитер подунавски, и Јосип Кујунџић, жупник у Сонти.

Print Friendly, PDF & Email