У Саборном храму у Новом Саду прослављен празник Успења Пресвете Богородице

Епископ бачки др Иринеј: „Најпоштованије, најљубљеније биће после Господа Христа је Пресвета Богомајка, а то значи да је у њој оличено и најчистије, најсветије врлинско живљење, девичанство, али и најсавршеније материнство.”

Наша света Црква у недељу, 15/28. августа 2022. године, молитвено прославља празник Успења Пресвете Богородице – Велику Госпојину. Његово Преосвештенство Епископ бачки господин др Иринеј служио је свету архијерејску Литургију у Саборном храму у Новом Саду, а саслуживали су Његово Преосвештенство Епископ мохачки господин Дамаскин, свештенство и ђаконство Епархије бачке.

Беседећи после прочитаног јеванђелског зачала, Преосвећени владика Иринеј је нагласио да је празник Успења Пресвете Богородице најзначајнији од свих празника Пресвете Богородице који се прослављају током године, и поучио сабрани верни народ о значају и улози Пресвете Богородице у Цркви.

„Најпоштованије, најљубљеније биће после Господа Христа је Пресвета Богомајка, а то значи да је у њој оличено и најчистије, најсветије врлинско живљење, девичанство, али и најсавршеније материнство, у истој личности. Зато јој појемо данас да, као што рађајући Господа Христа није престала да буде Дјева, тако и преминувши није напустила овај свет него остаје са нама, остаје као жива икона Цркве Христове, у Цркви и са Црквом, и моли се за све и свакога ко јој се обраћа, ко се обраћа њеној материнској, свеобухватној љубави. Свети Оци кажу и то да сви дарови, благодатни дарови које Господ даје људима и свету, све бива преко ње. За све се она моли, за све посредује, све заступа. Сâм Господ даје најбољу дефиницију њене личности када нека непозната, неименована жена из Јеванђеља, као што смо чули данас, ускликне Њему са љубављу и благодарношћу: Блажена је утроба која те је носила и груди које су те дојиле, на шта Он одговара да су блажени они који слушају реч Божју и држе је. Управо на првом месту то је Његова Свесвета и Пречиста Мати. Она је непрекидно слушала реч Божју, држала је у потпуности на најбољи начин и зато је – како пева дивно црквени песник – часнија од херувима и славнија од серафима, виша од свих анђелских сила, истакао је Епископ бачки Иринеј.

Print Friendly, PDF & Email