Богослужбене особености празника светих новомученика величких и горњеполимских

Ново издање емисије „Богослужбене особености празникâ српских светитељаˮ, која се емитује у оквиру празничног серијала емисијâ Радио-Беседе, посветили смо свештеном спомену на свете новомученике величке и горњеполимске.

Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве, 24. маја 2017. године, прибројао је лику светих новомученике величке и горњеполимске, жртве нацистичког терора из Велике Ржанице и Горње Ржанице, пострадале 28. јула 1944. године, придружујући им и двадесет осморо деце уморене глађу у плавском затвору 1941. године. Нацистичка „Принц Еугенˮ дивизија је, на празник Светих мученика Кирика и Јулите, за само два сата у наведеним селима (према непотпуном списку) зверски поклала или живе у ватру бацила 427 нејачи – деце, женâ, стараца и осталог ненаоружаног становништва.

Велика, као најстрадалније село у Горњем Полимљу, постала је местом саборног помињања свих горњеполимских жртава пострадалих од наци-фашиста током Другог светског рата. Дан спомена светих новомученика величких и горњеполимских је 16/28. јул – на дан Светих Кирика и Јулите.

У сећање на њихово мучеништво, градњу цркве Светих Кирика и Јулите започели су потомци пострадалих. Блаженопочивши митрополит црногорско-приморски Амфилохије освештао је темеље 28. јула 1994. године, а цркву су 28. јула 2001. године освештали блаженопочивши митрополит Амфилохије и Епископ Јоаникије, тадашњи Епископ будимљанско-никшићки. Данас је тај храм место свенародног сабрања у којем се прославља Господ Који је диван у светима Својим.

Аутор емисије: катихета Бранислав Илић

Print Friendly, PDF & Email