Слава Светоархангелског манастира у Ковиљу

Епископ ваљевски Исихије: „Анђели су чланови Цркве и они учествују заједно са нама на светој Литургији и у нашим животима.ˮ

На празник Сабора светог архангела Гаврила, у уторак, 13/26. јула 2022. године, обитељ Светоархангелског манастира у Ковиљу прославила је своју славу. На светој архијерејској Литургији началствовао је Његово Преосвештенство Епископ ваљевски господин Исихије. Епископу ваљевском саслуживали су Његово Преосвештенство Епископ мохачки господин Дамаскин, јеромонах Данило из манастира Клисине и протојереј Кристијан Татарка, клирик Епархије будимске, свештенство и ђаконство Епархије бачке, као и братство Светоархангелског манастира.

Беседећи после прочитаног јеванђелског зачала, Преосвећени владика Исихије је поучио верни народ о лику светих анђела, подсећајући присутне да су свети анђели створени пре стварања овог видљивог света, да их је небројено мноштво и да су то словесна бића, али и упозорио на постојање палих анђела, који су злоупотребили своју слободну вољу, у својој самодовољности себе ставили на прво место и тиме отпали од Бога. „Данас славимо светог архангела Гаврила и овде, на овим дивним зидинама манастирским, можемо да видимо, на западном зиду, изображене све познате архангеле. Има их девет које познајемо и сваки од њих представља неку од врлина Божјих, а свети архангел Гаврило  јесте онај који објављује тајне Божје. Анђели су, као бића светлости и бића доброте, потпуно ненаметљиви и своју силу у потпуности могу да контролишу и никада се не размећу тиме, већ само када ми чинимо огроман напор да их призовемо у своје животе и да их молимо да нас надахњују, они то чине, поштујући нашу слободу. Са њима заједно чинимо Цркву, која је и небеска и земаљскаˮ, поручио је владика Исихије.

По заамвоној молитви, Епископ мохачки господин Дамаскин извршио је чин освећења славских дарова, после чега је Епископ ваљевски господин Исихије пренео присутнима поздрав и благослов Његове Светости Патријарха српског господина Порфирија и Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина Иринеја и честитао вископреподобном оцу Харитону и светоарханеглском братству манастирску славу, а свима присутнима благословен празник. Надовезујући се на речи беседе, владика Исихије је подсетио да, иако и архангели и анђелске силе заједно са нама служе Богу, само је човек удостојен тога да може да се причешћује Телом и Крвљу Господа Исуса Христа и да се само од људи бирају свештеници који могу у име Божје да служе свету Литургију. Позивајући верни народ да у ова тешка времена не заборавља ове чињенице, да живи јеванђелским начином живота, умножи молитве и љубав, јер је то пут напретка човечанства, владика Исихије је призивао благослов Божји на све присутне и заискао заступништво анђела Божјих.

Празнично сабрање украсили су полазници и појци Школе црквеног појања „Свети Јован Дамаскин“ при Црквеној општини новосадској и монаси Светоархангелског манастира у Ковиљу.

Print Friendly, PDF & Email