У Новом Саду представљена књига Матије Бећковића Онамо намо (портрети и песме)

У четвртак, 30. јуна 2022. године, на малој сцени Српског народног позоришта у Новом Саду представљена је књига академика Матије Бећковића Онамо намо (портрети и песме). На представљању књиге учествовали су госпођа Јелена Јововић, уредница Издавачке делатности Компаније Новости, академик Јован Делић, песници Иван Негришорац и Селимир Радуловић, као и аутор књиге, академик Матија Бећковић.

Представљање књиге отворио је песник Иван Негришорац, који је говорио о аутору књиге кроз призму самих песникових песама. Иван Негришорац је присутнима скренуо пажњу да кроз дела Матије Бећковића упознајемо ауторову способност да у различитим профилима људи и у различитим околностима и животним анегдотама пронађе лирску ноту.

Песник Селимир Радуловић је поетичним речима представио лик и поезију Матије Бећковића. Он је говорио о свежини и сензибилитету аутора и његових стихова, помињући нарочито начин на који је аутор представио портрете ликова као што су Станислав Винавер, Бора Станковић, Јован Дучић, Волт Витман, Бранко Миљковић, Петер Хандке и истичући, међу њима, студиозан портрет Његоша. На крају, Радуловић је представио песму Онамо намо.

У свом обраћању академик Јован Делић коментарисао је песме Матије Бећковића, примећујући у њима језички и песнички минимализам и песничку једноставност. Као дубоке песничке и символичке примере Делић је, између осталог, помињао књигу која се супротставља хаосу, трпезу која је централно место окупљања породице, као и тему мајчинства, писану код Бећковића у дијалошкој форми.

У име Компаније Новости обратила се госпођа Јелена Јововић, уредница Издавачке делатности ове Компаније. Она је навела да, поред многих књига које је штампала Компанија Новости, књиге Матије Бећковића премашују популарност.

На самом крају, аутор Матија Бећковић је о свом делу говорио кроз своје песме, рецитујући присутнима неколико десетина својих песама, читајући том приликом своје стихове на себи својствен начин.

Књига Онамо намо (портрети и песме), аутора Матије Бећковића, објављена је 2021. године у Београду, у издању Компаније Новости и почиње поемом О Сенти, док се завршава поемом Онамо намо. Она се надовезује на ауторове претходне две књиге 100 мојих портрета (издата 2018. године) и Мојих 80: портрети (издата 2019. године), и уз њих чини трокњижје.

Print Friendly, PDF & Email