Најава: Петровдански дани православног културног наслеђа у Жабљу

Општинска народна библиотека „Вељко Петровићˮ Жабаљ и Управе парохија у Жабљу и Чуругу позивају верни народ на Петровданске дане православног културног наслеђа уочи празника Светих апостола Петра и Павла.

Планирани програм је распоређен у три дана:

У суботу, 9. јула 2022. године, у 19 часова, у Светосавском дому у Жабљу биће одржана радионица о читању као терапијској и аскетској пракси, на којој ће говорити презвитер Никола Темеринац, а модератор радионице биће Варја Нешић.

У недељу, 10. јула 2022. године, у 19 часова, у Светосавском дому у Чуругу у 19.00 часова биће одржана истоимена радионица на којој ће говорити протојереј Милан Ђурић.

У уторак, 12. јула 2022. године, на Петровдан, у 19 часова, у Општинској народној библиотеци „Вељко Петровићˮ у Жабљу, биће одржано културно-уметничко вече о византијској духовној култури унутар српског наслеђа и том приликом говориће презвитер Радоје Марковић и уредница културног програма библиотеке Варја Нешић. Поред тога, биће одржана изложба радова иконописца г. Пера Цвјетковића и наступиће хор при Школи црквеног појања „Свети Јован Дамаскинˮ у Новом Саду.

Намера организатора ових догађаја је да допринесу добром обичају неговања сарадње међу институцијама од значаја за српски народ и да укажу на непролазне и неопходне вредности националног културног наслеђа пониклог из врела древне православне духовности.  

Print Friendly, PDF & Email