Прослава Видовдана у Епархији бачкој

Саборни храм у Новом Саду – На празник Видовдан, у уторак, 15/28. јуна 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ бачки господин др Иринеј началствовао је на светој архијерејској Литургији у Саборном храму у Новом Саду, уз саслужење Његовог Преосвештенства Епископа мохачког Дамаскина, свештеног братства Саборног храма и новосадских ђакона.

После прочитаног јеванђелског одељка, Преосвећени владика Иринеј је у својој беседи указао на суштину молитвеног прослављања празника Видовдана, као и на феномен неразумевања појма опредељења за Царство небеско, те је, између осталог, рекао: „Појмови као што су Царство небеско су темељни, полазни појмови и у Светом Писму Новога Завета, али и кроз сву историју Цркве, у свим народима, па и у нашем, српском народу. То није нешто што је настало тек са кнезом Лазаром или са битком на Косову пољу него је и претходило, као Завет Светога Саве, пре тога Завет свете браће Ћирила и Методија, пре тога светих Отаца и светих апостола, а, у крајњој линији, једини, вечни и непролазни Завет и заједница људи са Богом јесте Христов Нови Завет, јесте почетак новог квалитета не само односа него јединства, прожимања – можемо условно рећи – божанског и човечанског у једној богочовечанској Личности, Личности Христовој, у Његовом богочовечанском Телу, Цркви Његовој. Црква није само нешто божанско – била би онда нама недоступна и непозната – а није ни нешто само људско, као што самозвани псеудокритичари мисле, видећи у бољем случају у Цркви националну институцију, а у горем случају неку масовну невладину организацију коју они нису у стању да покоре и потчине својим циљевима и интересима. Црква је, дакле, богочовечанско Тело Христово. Сви смо ми, по дивној слици коју пружа апостол Павле, удови тога једнога богочовечанског Тела. Видовдан је, дакле, велики празник, празник који сву нашу свест и савест узноси до висина јеванђелског поимања живота и спасења. То није никакав национални мит, а још мање нешто што заслужује подсмех, како верују, сажаљења достојни, наши савременици и саплеменици. То је призив свима нама да и ми будемо сведоци Христове вере – јер, реч мученик првобитно је значила сведок – и да се потрудимо да у маломе, у својим свакодневним поступцима у свом животу на земљи такође будемо на страни вечнога добраˮ, нагласио је Епископ бачки г. Иринеј.

После заамвоне молитве, уз саслужење свештенства и ђаконства, Преосвећени владика Дамаскин је служио парастос свим нашим војводама и војницима који су свој живот положили за веру и отаџбину, од Косовског боја до данас.

Сомбор – На Видовдан, у уторак, 15/28. јуна 2022. године, у храму Светог великомученика Георгија у Сомбору, свету Литургију је служио презвитер Александар Верић, уз саслужење сомборског свештенства. На крају свете Литургије служен је парастос свим нашим војводама и војницима који су свој живот положили за веру и отаџбину, од Косовског боја до данас.

У храму Рођења светог Јована Претече у Сомбору свету Литургију је служио протојереј Срђан Перић.

Месна заједница „Црвенкаˮ у Сомбору обележила је своју славу – Видовдан, на Видовданском тргу у Сомбору. Чин благосиљања славских дарова извршио је протонамесник Бранислав Шијачић, парох сомборски. У пригодном програму после извршеног чина, учествовали су рецитатори и културно-уметничка друштва, који су својим наступом увеличали прославу празника

Сивац – У уторак, 15/28. јуна 2022. године, на празник Видовдан, у Светониколајевском храму у Сивцу, свету Литургију је служио презвитер Даниел Кобиљски, парох сивачки. После прочитаног јеванђелског одељка, отац Даниел је произнео пригодну беседу, поучивши присутне вернике о значају празника.

По заамвоној молитви служен је парастос свим нашим војводама и војницима који су свој живот положили за веру и отаџбину, од Косовског боја до данас.

Сириг – У уторак, 15/28. јуна 2022. године, на Видовдан, у храму Светог Василија Острошког у Сиригу, литургијским сабрањем свечано је прослављен празник Светога кнеза Лазара и свих српских мученика – Видовдан. Свету Литургију је служио протојереј Дојчин Стојановић, парох сиришки. По прочитаном јеванђелском одељку, прота Дојчин се верном народу обратио беседом, истичући значај Видовдана и Косовског Завета за наш народ, избора Лазаревог који је постао наш пут у вечност.

После заамвоне молитве, служен је парастос свим нашим војводама и војницима који су свој живот положили за веру и отаџбину, од Косовског боја до данас, а затим су чланови удружења потомака солунских добровољаца ,,Видовданˮ, принели славске дарове поводом крсне славе удружења.

После свете Литургије, у порти храма, код споменика солунским добровољцима, оснивачима села Сирига, служен је помен, а затим су чланови удружења ,,Видовданˮ и представници Месне заједнице Сириг положили венце на споменик.

У вечерњим часовима, после вечерњег богослужења, дечји црквени хор ,,Свети Василије Острошкиˮ при сиришком храму, под вођством госпође Невене Шкрбић, одржао је концерт, изводећи духовне песме и песме посвећене Видовдану.

Степановићево – У уторак, 15/28. јуна 2022. године, на празник Светог великомученика кнеза Лазара и светих српских мученика – Видовдан, свечано је прослављена слава храма у Степановићеву. Бденије уочи празника служио је протојереј Дојчин Стојановић, парох сиришки, уз саслужење свештенства Епархије бачке. 

На дан празника, свету Литургију је служио јереј Лазар Мајсторовић, парох ветернички, уз саслужење свештенства Епархије бачке. Беседећи по прочитаном јеванђелском зачалу, отац Лазар је подсетио на жртву и љубав кнеза Лазара према свом народу, али пре свега на љубав ка Господу, Који нас је избавио од смрти Својим Васкрсењем.

Вечерње богослужење је служио протојереј Бранислав Мркић, архијерејски намесник новосадски други, уз саслужење свештенства Епархије бачке. По завршетку вечерњег извршен је чин благосиљања славских дарова, а затим је прота Бранислав у беседи истакао да је важно да имамо у срцу спремност на жртву у односу према ближњима у временима која су тешка и са много искушења, али са знањем да су се и наши преци храбро држали и борили са искушењима кроз историју. Презвитер Огњен Верић, парох степановићевски, захвалио је свима који су дошли на храмовну славу, куму славе Млађану Биги и његовој породици, а затим је предао део славског колача новом куму Слободану Хорвату и његовој породици.

После вечерње службе, за госте и верни народ је испред храма приређен концерт Културно-уметничког друштва „Степино колоˮ из Степановићева.

Карађорђево – У уторак, 15/28. јуна 2022. године, на празник Светог великомученика кнеза Лазара – Видовдан, свечано је прослављена храмовна слава у Карађорђеву код Бачке Тополе. Прослава храмовне славе почела је празничним бденијем које је служио презвитер Перо Анђелић, парох кулски, уз саслужење презвитера Далибора Ратника, пароха чантавирског.

На дан празника, свету Литургију је служио протојереј Душан Ђукић, архијерејски намесник суботички, уз саслужење протојереја Јована Кезана, пароха србобранског, и презвитера Дејана Новаковића, пароха карађорђевачког.

После прочитаног јеванђелског одељка, протојереј Душан Ђукић се обратио верном народу пригодном беседом и честитао им храмовну славу. По заамвоној молитви, извршен је трократни опход око храма, после чега је служен парастос свим нашим војводама и војницима који су свој живот положили за веру и отаџбину, од Косовског боја до данас.

Вечерње богослужење је служио протојереј Јовица Мојсиловић, парох кањишки, уз саслужење свештенства Епархије бачке. Кум овогодишње славе био је господин Данило Рашета, док је залог кумства за следећу годину примио господин Драган Танкосић.

Маглић – У навечерје празника, празнично бденије служио је презвитер Зоран Регодић, надлежни парох. На дан празника, у уторак, 15/28. јуна 2022. године, свету Литургију је служио презвитер Ђуро Родић, парох стапарски, уз саслужење презвитера Зорана Регодића, пароха кулпинског и бачкомаглићког. После прочитаног јеванђелског зачала, презвитер Ђуро Родић је честитао славу сабраном народу и одржао проповед о значају Косовског Завета за наш род. После заамвоне молитве извршен је литијски опход око светог храма, а потом је служен парастос свим нашим војводама и војницима који су свој живот положили за веру и отаџбину, од Косовског боја до данас.

Вечерње богослужење је служио протопрезвитер Далибор Купусовић, архијерејски намесник врбашки, уз саслужење свештенства Епархије бачке. На крају вечерњег богослужења извршен је чин благосиљања славских дарова. Потом се протопрезвитер Далибор Купусовић обратио сабраном народу пригодном и укрепљујућом беседом на тему празника.  Надлежни парох презвитер Зоран Регодић је захвалио званицама и верноме народу што су својим доласком увеличали прославу храмовне славе. Потом је захвалио овогодишњој куми госпођи Милици Крстић и њеној породици за показану љубав, чијим прилогом је урађена електрификација звонâ. Кумство за наредну годину прихватила je госпођа Тамара Вујичић са породицом.

Бездан – На празник Светог великомученика кнеза Лазара и свих светих мученика српских – Видовдан, у Бездану, на месту изградње истоименог храма, славске дарове је благословио протонамесник Саво Николић, архијерејски намесник сомборски, уз саслужење сомборских свештеника. Овогодишњи кум славе је био Илија Марковић, а кумство за следећу прихватио је Драган Милојевић. После благосиљања славских дарова, протојереј Срђан Перић, надлежни парох, одржао је пригодну беседу, а у наставку је приређен културно-уметнички програм на коме су учествовали ученици који похађају верску наставу у Основној школи „Братство-јединствоˮ из Бездана са вероучитељем Спасојем Вукасом, женска певачка група из Колута, Градско културно-уметничко друштво „Сомборˮ из Сомбора и Културно-уметничко друштво „Царзаˮ из Апатина.

Сента – У навечерје Видовдана, празнично бденије је служио презвитер Дарко Ивковић, парох пачирски, који је, после отпуста, срдачно поздравио присутне и честитао празник Видовдан.

На дан празника, у уторак, 15/28. јуна 2022. године, свету Литургију је служио презвитер Илија Анђелић, парох суботички, уз саслужење свештенства Епархије бачке. По заамвоној молитви служен је парастос свим нашим војводама и војницима који су свој живот положили за веру и отаџбину, од Косовског боја до данас.

Истог дана вечерње је служио протојереј-ставрофор Ђорђe Ђурђев, парох новосадски, уз саслужење свештенства Епархије бачке. Богослужењу је присуствовао презвитер Александар Павловић, парох санадски из Епархије банатске. Присутном  верном народу обратио се прота Ђорђе Ђурђев, пожелео свима срећан празник и поучио све присутне пригодном и надахнутом беседом о значају празника Видовдана. После обраћања проте Ђорђа, присутне је поздравио презвитер Далибор Зарић, надлежни парох.

После вечерњег богослужења уприличен је вечерњи концерт етно певачке групе Културно-уметничког друштва „Новак Радоњићˮ из Мола. После концерта је Душан Борђошки из Сенте рецитовао Пркосну песму Добрице Ерића.

Мол – На празник Светог великомученика кнеза Лазара – Видовдан, у уторак, 15/28. јуна 2022. године, вечерње у храму Светог Саве у Молу служио је протојереј Владислав Пајић, архијерејски намесник бечејски, уз саслужење презвитерâ Србољуба Срдића и Милорада Мишкова, пароха молских. По отпусту, прота Владислав је поучио верни народ о празнику Видовдану, а потом je прочитао одлуку Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина др Иринеја којом се презвитер Србољуб Срдић, досадашњи парох Светосавског храма у Молу, премешта и поставља за привременог пароха при храму Богојављења Господњег у Србобрану. Прота Владислав је пожелео оцу Србољубу даљи плодоносан рад на Њиви Господњој. Сабраном народу се бираним речима обратио и презвитер Србољуб Срдић, који је захвалио досадашњим парохијанима у Молу на показаној љубави током његове трогодишње пастирске службе.

Вечерњем богослужењу присуствовао је и Миклош Вилагош, римокатолички жупник у Молу.

Print Friendly, PDF & Email