Богослужбене особености празника Светих новомученика пивских

Празник светих славних и добропобедних новомученика пивских тема је новог издања емисије „Богослужбене особености празникâ српских светитељаˮ на таласима Радио-Беседе.

Дола у Пиви су једно, али не и једино жртвено место из чијих долина и данас вапе душе 522 житеља овог краја, међу њима и 109 деце, који су пострадали 7. јуна 1943. године, на празник Трећег обретења часне главе светог Јована Крститеља. Према многобројним сведочанствима, по колибама у селима и катунима живо је спаљено или бачено низ сурове планинске литице више од 1.260 недужних људи, жена, деце и стараца, што је готово половина данашњег пивског становништва. Нема братства у Пиви коју је заобишло ово страдање. Само код најбројнијег братства (Благојевића), страдало је више од 220 особа. Нека су братства преполовљена, док је једно заувек нестало.

Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве је, на свом редовном заседању маја 2017. године, у Диптих светих уврстио свете мученике пивске. Лику светих прибројане су све невине жртве Другог светског рата у Пиви, а међу њима и Јаглика Аџић, седамнаестогодишња девојка коју су заједно са родитељима, браћом и комшијама спалили. Немачки војници су у Гојковића долу у једну колибу затворили око 50 мештана, међу којима су били Јагликина браћа Милорад, Момчило и Душан, као и родитељи Стоја и Крсто.

Аутор емисије: катихета Бранислав Илић

Print Friendly, PDF & Email