Богослужбене особености празника Преподобног оца Јустина Ћелијског

У оквиру новог издања емисије „Богослужбене особености празникâ српских светитељаˮ на таласима Радио-Беседе, говорили смо о преподобном и богоносном оцу нашем Јустину Ћелијском.

У првом делу овог празничног издања емисије подробно смо предочили светитељево житије, док је у другом делу разговора било речи о богословљу преподобног Јустина и његовом богатом богословском опусу који сведочи да је он себе богатио Богом и вечном науком Његовом.

Целокупни опус преподобног оца Јустина обухвата око четрдесет томова списа. Бројни теолошки радови аве Јустина, осим догматике и егзегетике, обухватају области патристике, аскетике, литургике, као и теме из хришћанске философије и посебно из православне антропологије и на Православљу засноване философије културе. Човек и Богочовек, наслов је који би могао бити карактеристичан и за целокупно његово богословље, јер у тој двојединој теми Богочовека обухваћена је сва Јустинова богословска мисао и животна философија и више од тога – сва његова дубока и сложена личност, по димензијама слична апостолу Павлу и Достојевском. То је уједно и свеживотна Јустинова мисија – мисија пророка и благовесника у нашем веку и нашем народу, а она се састоји у крсном, тужно-радосном, распето-васкрсном сведочењу о Богу и Човеку, сусретнутим и сједињеним, без сливања, умањења и губљења, у Христу Богочовеку, вечном божанском Логосу и Творцу, али и Спаситељу и Осмислитељу човека, рода људскога и свега света.

Аутор емисије: катихета Бранислав Илић

Print Friendly, PDF & Email