Прослављена храмовна слава на Ченеју

На Духовски понедељак, 31. маја / 13. јуна 2022. године, на Ченеју, у храму Силаска Светог Духа, на светој архијерејској Литургији началствовао је Његово Преосвештенство Епископ мохачки господин Дамаскин, уз саслужење свештенства и ђаконства Епархије бачке.

Пред почетак свете Литургије, Преосвећени епископ Дамаскин је у чин чтеца и ипођакона рукопроизвео Желимира Ацана из Сомбора, Страхињу Николића из Сомбора, Бранка Караћа из Бачке Паланке и Саву Фана из Новог Сада.

После прочитаног јеванђелског зачала, Преосвећени епископ Дамаскин је у беседи поучио нове ипођаконе да је почетак служења у послушности Богу и Цркви, а потом је верном народу објаснио значај празника, посебно се осврнувши на улогу Духа Светога у животу Цркве, те је, између осталог, рекао: „У Цркви се све догађа од Оца, Који благоволи, кроз Сина, у Духу Светоме. И управо јуче смо прославили тај велики Господњи празник Пресвете Тројице. Бог нам се открио као Један Бог, Који је Света Тројица. Ми људи својим људским разумом и својим умовањем не бисмо могли доћи до такве истине о Богу, али Бог, Који је из љубави створио човека и читав овај свет, открио се човеку. Открио се као Онај Који воли човека и Који све чини из љубави према човеку. Данас, другога дана овога празника, у понедељак Педесетнице, прослављамо Светога Духа, Који јесте главни учесник јучерашњега догађаја и Који јесте душа Цркве. Јер, као што је у човеку душа у телу, тако је исто Дух Свети душа у Цркви Божјој. Он је и душа Цркве Христове, Он је и савест Цркве, Он је и сила Цркве, Он је и снага Цркве. Он нас је данас и сабрао овде у овај свети храм. Он нас данас чини заједницом Духа Светога, чини нас Телом Христовим. Он и данас претвара и претвориће Дарове које смо му принели у Тело и Крв Христову, којима ћемо се причестити. Он и данас ову службу Божју чини иконом Царства Божјега, чини делом раја, јер, учествујући у њој, ми већ предокушавамо Царство Божје. Свети Серафим Саровски, велики подвижник, прозорљивац и чудотворац, рекао је веома смело да је циљ хришћанског живота стицање Духа Светога, тојест стицање благодати Духа Светогаˮ, истакао је Епископ мохачки Дамаскин.  

https://youtu.be/911YUNmvBrA

У току свете Литургије, Преосвећени владика Дамаскин је ипођакона Желимира Ацана рукоположио у чин ђакона.

По заамвоној молитви, епископ Дамаскин је предводио трократни опход око светог храма, после којег је служен помен ктиторима, приложницима и парохијанима храма на Ченеју. Потом је Епископ мохачки извршио чин благосиљања славских дарова, које је принео Душан Обрадовић, кум славе храма. Кумство за наредну славу прихватио је Влада Вељић.

По завршетку свете Литургије, Епископа и госте је бираним речима поздравио протојереј Горан Артуков, настојатељ ченејског храма Силаска Светог Духа, који је заблагодарио Епископу на доласку и указаној љубави. Епископ Дамаскин је узвратио на речи благодарности, те је сабраном верном народу пренео благослов Његовог Преосвештенства Епископа бачког др Иринеја. После богослужења, у дворани Светосавског дома приређена је трпеза љубави.

Print Friendly, PDF & Email