Празник Педесетнице у Епархији бачкој

Саборни храм у Новом Саду – У недељу свете Педесетнице, 30. маја / 12. јуна 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ бачки госпoдин др Иринеј началствовао је на светој архијерејској Литургији у Саборном храму у Новом Саду, а саслуживали су Епископ мохачки господин Дамаскин, братство Саборног храма и новосадски ђакони.

У свом архипастирском обраћању после прочитаног јеванђелског зачала Преосвећени владика Иринеј је истакао да данас празнујемо један од три највећа Господња празника у току године, којим се завршава период од педесет дана после Васкрсења Христовог, те је, између осталог, рекао: „Данас, у тај завршни велики дан Педесетнице прославља се силазак Духа Светога на Цркву, на рану, првобитну Цркву, а преко Цркве и на сав свет, сву васељену, сву творевину Божју. Зато се овај празник паралелно назива и празником Силаска Духа Светога. Могло би се и прецизније рећи да је то празник, дан на који Сâм Христос шаље Духа Светога у свет, не на исти начин како је Он дошао у свет поставши Човек него као треће Лице Свете Тројице, Које освећује, усавршава, крунише сву дотадашњу Божју стваралачку, творачку делатност и Његов план о спасењу света. На данашњи дан Он се јавља пред људима у видљивом облику, не онакав какав јесте по Својој божанској природи – јер је она недоступна и људском погледу и људском умовању и било каквом људском доживљају и искуству – него се јавља на начин којим је Он реално присутан и делатан, али који је доступан за човека као створено, ограничено биће. Јавља се у виду неког огромног пламена, огромног огња. Огањ је символ Духа Светога. Дух Свети се јавља као неки неописиви пламен, али то није материјални пламен, то није материјална ватра, то је Сâм Дух Свети и Он тим огњем – а то је уствари Његова благодат, Његова сила, Његова енергија, Његова љубав – сведочи Себе пред људима и пред светом и дарује Себе, или још прецизније, Сâм Бог Отац, кроз Сина, Господа Христа, дарује Духа Светога свету. Из тог огња, те ватре, тог тајанственог пламена, како га виде апостоли и како га доживљавају, издвајају се – каже Јеванђелист – као неки пламени језици. То је видљива слика стварности живота Цркве у свету; један је Дух Свети, једна је благодат Божја, Духа Светога, али она се пројављује кроз небројене благодатне дарове: кроз дар духовне мудрости, богопознања, богонадахнутости, светости, чудотворења, исцељивања болесних и тако даљеˮ, нагласио је Преосвећени владика Иринеј.

После отпуста свете Литургије, Епископ мохачки Дамаскин је служио празнично вечерње свете Педесетнице, на којем су прочитане коленопреклоне молитве.

Светосавски храм у Новом Саду – Богослужбена прослава празника Силаска Светог Духа на апостоле отпочела је празничним бденијем, у суботу, 11. јуна 2022. године, које је служио протојереј Мирослав Милић, парох при Светосавском храму, уз саслужење ђакона Владе Поповића.

На дан празника, свету Литургију је служио прота Мирослав, уз саслужење свештеног братства храма. Прота Мирослав је у беседи појаснио духовни значај и вечну димензију овог великог празника Цркве Христове. По отпусту свете Литургије служено је празнично вечерње са читањем коленопреклоних молитава којима се утврђујемо у исповедању вере и жељи да свагда будемо уз Господа Бога –  Оца, Сина и Духа Светога.

Ветерник – Празник Педесетнице торжествено је прослављен у Светосимеоновском храму у новосадском насељу Ветерник. Богослужбено прослављање Педесетнице почело је празничним бденијем које је служио протопрезвитер Борислав Милић, парох ветернички.

На дан празника, 30. маја / 12. јуна 2022. године, свету Литургију је служио протојереј Борислав Милић, парох ветернички, уз саслужење свештеног братства ветерничког храма. После светописамских чтенија, сабрану литургијску заједницу речима надахнуте беседе поучио је прота Борислав, говорећи о значају великог Господњег празника. Беседећи о значају празника, прота је указао да је Васкрс круна и испуњење духовних најава старозаветне Пасхе, да Јагњетова крв спасава од смрти и изводи из поробљености у слободу, а да је Тројичиндан (Духовдан) испуњење и остварење оног сабрања које је Израиљ имао на Синају, у педесети дан после изласка. На крају своје надахнуте литургијске беседе прота Борислав је подсетио да се хришћани Духом Светим сједињују са Христом, а сједињујући се у Њему образују се у Тело Његово.

После литургијског отпуста служено је празнично вечерње богослужење свете Педесетнице, на којем су прочитане три коленопреклоне молитве, које карактерише благодарствени и прозбени тон слављења Божје љубави према људима.

Сомбор – На празник Силаска Светог Духа на апостоле, у храму Светог великомученика Георгија у Сомбору, свету Литургију је служио презвитер Александар Верић, уз саслужење протојереја-ставрофора Миливоја Мијатова, умировљеног свештеника, и протонамесника Бранислава Шијачића, пароха сомборског. После свете Литургије је служено празнично вечерње у току којег су прочитане коленопреклоне молитве.

Чонопља – Празник Силаска Светог Духа на апостоле свечано је прослављен у Чонопљи. Свету Литургију је служио протонамесник Саво Николић, архијерејски намесник сомборски, уз саслужење свештенства Епархије бачке. Беседећи после прочитаног јеванђелског одељка, протонамесник Саво Николић је истакао значај заједнице. Протонамесник Бранислав Спасојев, надлежни парох, присутнима је честитао празник и захвалио им на љубави и помоћи око припреме прославе престоног празника храма.

У наставку свете Литургије учињен је опход око храма и служено је вечерње са коленопреклоним молитвама. По завршетку богослужења извршен је чин благосиљања славских дарова, које је принео господин Илија Вуканић, кум овогодишње славе.

Мол – На празник Педесетнице, 30. маја / 12. јуна 2022. године, у Светосавском храму у Молу, свету Литургију је служио презвитер Милорад Мишков, парох молски, уз саслужење презвитера Србољуба Срдића, пароха молског. После отпуста свете Литургије служено је празнично вечерње свете Педесетнице, на којем су прочитане коленопреклоне молитве.

Сивац – На празник Силаска Светог Духа на апостоле, у недељу, 30. маја / 12. јуна 2022. године, у Светониколајевском храму у Сивцу, свету Литургију је служио презвитер Даниел Кобиљски, парох сивачки.

После прочитаног јеванђелског одељка, отац Даниел је произнео пригодну беседу о празнику Педесетнице, нагласивши да се у Цркви непрестано оживљава догађај Педесетнице, што се посебно огледа у молитвеном призивању Светог Духа на почетку сваког богослужења и молитвословља, на почетку било којег благословеног рада, као и у разним другим приликама. „Све је устројено Духом Светим, Он је гарант и чувар јединства Цркве. Данас, прослављајући овај велики празник, ми обележавамо рођендан Цркве, а Цркву сачињавамо сви ми сабрани око клира у једну заједницу, причешћујући се на светој Литургији и представљајући тако живи организам чија је Глава Христосˮ, нагласио је отац Даниел.

После свете Литургије служено је вечерње богослужење са читањем коленопреклоних молитава уз плетење венчића од траве.

Горња Рогатица – У недељу, 30. маја / 12. јуна 2022. године, на празник Силаска Светог Духа на апостоле – Педесетницу, свечано је прослављена храмовна слава у Горњој Рогатици. Прослава храмовне славе почела је празничном Литургијом. Свету Литургију је служио презвитер Илија Анђелић, парох суботички, уз саслужење презвитера Дејана Новаковића, пароха карађорђевачког.

После прочитаног јеванђелског одељка, презвитер Илија Анђелић се обратио верном народу пригодном беседом и честитао им храмовну славу. По заамвоној молитви је извршен трократни опход око храма, а затим је служено вечерње богослужење, у склопу којег су прочитане коленопреклоне молитве. После богослужења, освећени су славски дарови, које је принео овогодишњи кум, господин Владимир Дамјановић. Залог кумства за следећу годину примио је господин Момчило Огњеновић.

Нови Жедник – Прослава празника Силаска Светог Духа на апостоле, престоног празника храма у Новом Жеднику, започела је у суботу, 29. маја / 11. јуна 2022. године, празничним бденијем, које је служио прoтонамесник Далибор Ратник, парох чантавирски.

На дан славе новожедничког Светотројичног храма, у недељу, 30. маја / 12. јуна 2022. године, свету Литургију је служио протонамесник Далибор Ратник, парох чантавирски. Истога дана, протојереј Душан Ђукић, архијерејски намесник суботички, уз саслужење свештенства Епархије бачке и молитвено учешће вернога народа, извршио је чин благосиљања славског жита и колача. После благосиљања славских дарова, прота Душан је надахнутом празничном беседом поучио сабране о значају празника, док је протонамесник Далибор Ратник заблагодарио свим учесницима молитвеног славља на труду и љубави.

Овогодишњи кум, господин Александар Васић, предао је залог кумства за наредну годину господину Душку Проле.

Print Friendly, PDF & Email