Богослужбене особености празника Светога Јована Владимира

Ново издање емисије „Богослужбене особености празникâ српских светитељаˮ, која се емитује у оквиру празничног серијала емисијâ Радио-Беседе, говорили смо о молитвеном спомену светог Јована Владимира, зетскога краља мученика.

Свети Јован Владимир, зетски краљ мученик, био је, од око 990. до 1016. године, владар Дукље, најистакнутије српске кнежевине тог доба. Његова владавина се одвијала током дуготрајног рата између Византије и Македонског царства. Покушао је савезништвом са Византијом да заштити своју земљу од македонског цара Самуила, али је овај ипак освојио Дукљу, а њега утамничио у Преспи, на југозападу Македоније.

Према Летопису попа Дукљанина, Самуилова кћерка Теодора Косара је заволела заробљеног кнеза и молила оца да је уда за њега. Самуило је дао Косару за жену Јовану Владимиру, и свог зета вратио на дукљански престо, давши му при том да као његов вазал влада и Драчем. Владимир је био признат као побожан, праведан и саосећајан владар. Владао је у миру, избегавши да се укључи у велики рат, који је кулминирао 1014. византијском победом над Самуилом, који се недуго после тога упокојио. По наређењу Самуиловог синовца Јована Владислава, последњег македонског цара, Јован Владимир је мученички пострадао 22. маја 1016. године. Одсечена му је глава испред једног од храмова у Преспи, где је и сахрањен.

Три године после погребења његове мошти су пренесене у Дукљу, а око 1215. године у Драч, где су остале до 1381. Након тога су чуване у манастиру Светог Јована Владимира код Елбасана све до 1995. године, када су пренесене у Саборну цркву у Тирани. Реликвија везана за светог Јована Владимира је и крст који је он држао у рукама када су му одсекли главу. Тај крст се вековима чува у породици Андровић из Вељих Микулића код Бара. Сваке године на Тројичиндан крст се износи пред литијом на врх планине Румије. Свети Јован Владимир је небески покровитељ Града Бара, у којем је велелепни Саборни храм посвећен њему. Наведени храм је на хиљадиту годишњицу упокојења светог Јована Владимира освештао Његово Блаженство Теофило III, патријарх светога града Јерусалима и све Палестине.

Аутор емисије: катихета Бранислав Илић

Print Friendly, PDF & Email