Слава храма Светог цара Константина и царице Јелене у Новом Саду

На празник Светог цара Константина и царице Јелене, у петак, 21. маја / 3. јуна 2022. године, храм у новосадском насељу Грбавица прославио је свој престони празник. Уз молитвено учешће Његовог Преосвештенства Епископа мохачког г. Дамаскина, вечерње богослужење је служио протојереј-ставрофор Славко Пајовић, парох госпођиначки, a уз саслужење свештенства и ђаконства Епархије бачке.

По завршетку вечерњег богослужења, Преосвећени владика Дамаскин је извршио чин благосиљања славских дарова, које је принео овогодишњи славски кум, господин Слободан Милић са својом породицом. У наставку богослужења, извршен је чин благосиљања и освећења куполних крстова и храмовних звона.

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа бачког др Иринеја, додељене су архијерејске грамате признања заслуженима за градњу храма Светог цара Константина и царице Јелене  на Грбавици: господи Бобану и Мирку Меденици, Александру Бобану Галићу, Александру Звијеру, Гвоздену Мучибабићу, Слободану Милићу, као и госпођи Биљани Милић.

После уручених архијерејских грамата признања, владика Дамаскин се обратио верном народу, пренео благослов Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина др Иринеја и поздравио све присутне. У својој беседи Преосвећени владика Дамаскин је подсетио верни народ да је храм место где се врши најсветија Тајна над тајнама – света Тајна Евхаристије, односно света Литургија, у којој нам Бог, према речима светог Јована Златоустог, даје оно највише што може – Своје Тело и Своју Крв којима се причешћујемо и постајемо удеоничари Његовога Тела и Његове Крви, чланови Његове свете Цркве. „Храм јесте, исто тако, и место где долази до највишег зближавања између Бога и човека, до загрљаја између Бога и човека. Храм јесте место где чујемо реч Божју; храм јесте место где се освећујемо благодаћу Божјом; храм јесте место где доживљавамо љубав и милост Божју. Као што је некада, на путу за Дамаск, призвао светог апостола Павла, јер Му је био потребан такав сасуд Божји који ће пронети Име Божје кроз читав многобожачки свет, тако је и било исто тако потребно да се, после три века страдања хришћана, у Римској империји појави цар који ће Миланским едиктом дозволити слободу вере, а једним другим актом повратити хришћанима њихова богослужбена места и њихову имовину. Тиме је свети цар Константин заиста учинио равноапостолно дело“, истакао је Преосвећени владика Дамаскин.

Потом је протојереј-ставрофор Стојан Билић, надлежни парох, заблагодарио Епископу мохачком Дамаскину на љубави и части коју је Преосвећени владика указао свима присутнима учешћем у богослужбеној прослави храмовне славе, свим ктиторима и добротворима на несебичној помоћи у изградњи храма, али и свима присутнима, подсећајући све сабране на досадашњи ток извођења радова, као и на планиране предстојеће радове.

Богослужењу је присуствовао господин Никола Перваз, председник Црквене општине новосадске.

Print Friendly, PDF & Email