Богослужбене особености празника Преподобног Стефана Пиперског

Ново издање емисије „Богослужбене особености празникâ српских светитељаˮ посветили смо свештеном спомену на преподобног и богоносног оца нашег Стефана Пиперског, светитеља који је био савременик светог Василија Острошког, а чије нетљене мошти данас почивају у свештеној обитељи манастира Ћелија Пиперска.

Преподобни Стефан Пиперски се родио у селу Кути, у Никшићкој жупи од родитеља, Рад(ив)оја и Марије. Када се у њему, као младићу, разгорело питање о смислу живота и света, поготову о смислу човекова бића, он је напустио родитељски дом и отишао у манастир Морачу, чији је храм посвећен Успенију Пресвете Богородице. Млади Стефан се дуго подвизавао у светој Морачи као искушеник, ревносно и самопрегорно пролазећи сва манастирска послушања. После примања монашког пострига, у морачкој обитељи рукоположен је за јерођакона, а затим и за јеромонаха. Касније је постављен за игумана манастира Мораче.

Будући да је био суочен са турским насиљем, преподобни је био приморан на напусти свој манастир те он у Трмању проведи седам година, а затим прелази у „скендеријске пределеˮ, који се налазе у племену Пипери, где се настанио у једном усамљеном месту изнад села Црнци. Ту је крај извора подигао храм у славу Рођења Пресвете Богородице и келију. У Пиперској обитељи преподобни Стефан је провео тридесет и седам година.

Упокојио се у Господу 20. маја 1697. године, а погребен је у својој обитељи до олтара са јужне стране храма. После четири године, његове свете мошти су обретене и положене у манастирски храм. Тако вековима, све до данас, мошти преподобног оца Стефана почивају и чудотворе у светој обитељи манастира Ћелија Пиперска, у којој богољубиве монахиње, на челу са игуманијом мати Јеленом (Станишић), следују животни пример и монашки етос преподобног Стефана Пиперског, дивног међу угодницима Божјим из рода нашега.

Аутор емисије: катихета Бранислав Илић

Print Friendly, PDF & Email