Прослава храмовне славе и освећење звонâ у Кулпину

На празник Вазнесења Господњег, у четвртак, 20. маја / 2. јуна 2022. године, у Световазнесенском храму у Кулпину служено је вечерње богослужење уз молитвено учешће Његовог Преосвештенства Епископа мохачког господина Дамаскина. Вечерње су служили свештеници и ђакони Епархије бачке.

По завршетку вечерњег, Преосвећени владика Дамаскин извршио је чин благосиљања славских дарова, које је принео овогодишњи славски кум, господин Иван Забунов са својом породицом. Залог кумства за идућу годину преузела је, у име своје породице, госпођа Ксенија Накић. У наставку богослужења, извршен је чин благосиљања и освећења новога крста за олтарску апсиду, као и чин освећења храмовног звона, приликом чега је освећено шест храмовних звона. Звона, као и позлата крста, дар су породице Накић. Благољепију прославе престоног празника храма допринели су чланови Школе црквеног појања „Свети Јован Дамаскинˮ при Црквеној општини новосадској.

Обраћајући се верном народу, владика Дамаскин је пренео благослов Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина др Иринеја и поздравио све присутне. У наставку, Епископ мохачки је поучио верни народ, говорећи о празнику Вазнесења. „Славимо велики празник Вазнесења Господњега, који је круна читавога подвига Господа и Бога и Спаса нашега. У четрдесети дан по Своме Васкрсењу, Господ се са Маслинске горе вазнео на небо са људском природом. Тиме је Господ показао да је не само душа наша дата нама за живот вечни него је Господ васкрсао телом Својим; са тим телом се Он и јављао Својим ученицима и уверавао их је да Он није дух него да има тело и кости и чак је и јео пред њима. А у четрдесети дан, како рекох, по томе славноме догађају Васкрсења Христовога, Господ је сабрао Своје ученике и Своју мајку и пред њима се вазнео на небо са људском природом, показујући нам тиме шта је циљ нашега живота – а то је да се и ми са Њим вазнесемо, како приликом Његовога Другога и славнога доласка тако и у овоземаљском животу“, истакао је Преосвећени владика Дамаскин.

После богослужења, свештеник Зоран Регодић, парох кулпински, заблагодарио је епископу Дамаскину на љубави и части коју је указао свима присутнима учешћем у богослужбеној прослави храмовне славе и освећењу звонâ и крста, као и свима присутнима.

Заблагодаривши оцу Зорану на срдачним речима, владика Дамаскин је још једном свима присутнима честитао храмовну славу.

На самом крају, у храму је уприличен кратак културно-уметнички програм, у којем су учешће узели представници црквеноопштинског Културно-уметничког друштва „Митрополит Стефан Стратимировић“.

Богослужењу су присуствовали др Јарослав Јаворник, бискуп Словачке Евангеличке Цркве а. в., као и представници локалне самоуправе.

Print Friendly, PDF & Email