Слава Светосавског храма у Новом Саду

Богослужбена прослава престоног празника храма Преноса моштију Светога Саве у Новом Саду отпочела је служењем свечаног празничног бденија, у среду, 18. маја 2022. године. Бденије је служио протојереј-ставрофор Ђорђе Ђурђев, настојатељ Саборног храма у Новом Саду, уз саслужење свештенства и ђаконства Епархије бачке. За певницом су торжествено појали свештеници и појци. По датом отпусту, у име присутних свештенослужитеља и верног народа, прота Ђорђе је срдачно честитао храмовну славу свештеном братству и парохијанима Светосавског храма, а братски отпоздрав уз благодарност на љубави и учешћу у славској прослави упутио је протојереј Бранислав Мркић, настојатељ Светосавског храма.

На дан празника, свету Литургију је служио протојереј Миодраг Шипка, архијерејски намесник новосадски први, уз саслужење свештеникâ и ђакона. Прота Миодраг је у својој беседи објаснио духовни значај и историјски ток догађаја везаних за преношење часних моштију Светога  Саве из Бугарске у Србију, тачније из Трнова у манастир Милешеву 1237. године.

По заамвоној молитви, извршен је трократни опход око храма и помен упокојеним свештенослужитељима, ктиторима, добротворима, благоукраситељима и парохијанима. На самом крају молитвеног сабрања, извршено је благосиљање славских дарова. После отпуста, прота Миодраг је срдачно поздравио све сабране, честитајући храмовну славу уз жељу да се и наредних година сабирамо у овој светињи са сваким добром и благословом Божјим и под молитвеним покровитељством Светога Саве, бесмртног српског Владике.

Овим прелепим сабрањем још једном је пружена прилика свима да доживе и осете да нам је увек добро бити заједно у неуморном и радосном прослављању Христа Господа, дивног у светитељу и љубљеном оцу нашем Сави. Потом је свима сабранима у храму подељена нафора и освећени славски дарови, а пред храмом је уприличено послужење.     

Светој Литургији су присуствовали господин Никола Перваз, председник Црквене општине новосадске, и господин Милан Цветковић, кум храмовне славе.

[carousel_slide id=’48648′]
Print Friendly, PDF & Email