Патријарх Порфирије стигао у Пећку Патријаршију

 Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије стигао је 3. маја 2022. године у вечерњим часовима у ставропигијалну лавру српских патријараха, Пећку Патријаршију (фотогалерија).

У пратњи Његове Светости у древно седиште Српске Православне Цркве стигли су и чланови Светог Архијерејског Синода: преосвећена господа епископи сремски Василије, шумадијски Јован, зворничко-тузлански Фотије и крушевачки Давид; који ће после свете aрхијерејске Литургије одржати редовну синодску седницу, као и седницу Патријаршијског управног одбора. У седиште Српске Православне Цркве, током вечери дошли су и Преосвећени Епископ рашко-призренски г. Теодосије, игуман дечански архимандрит Сава, главни секретар Светог Архијерејског Синода протосинђел Нектарије, директор Патријаршијске управне канцеларије протосинђел Данило, као и протођакон Радомир Врућинић. Tом приликом, Његова Светост је поручио:

– Ево нас опет, опет смо дошли кући. Да Бог дâ да увек будемо овде и да све што мислимо, говоримо и чинимо има свој корен овде. Будући да је тај корен овде веома дубок, то значи да без обзира на олује, громове, муње и ветрове, нећемо се сломити. Ако нам корен није овде, ма где били и ма шта имали и ма какву моћ привремено изгледало да носимо у себи, све то је замалена и краткотрајно. Нека Бог дâ да  заиста овде корен буде онима који су крштени у име Оца и Сина и Светог Духа, а део су наше Цркве. Нека Господ благослови Вас, мати и монахиње, вас које заливате тај корен, које окопавате тај корен. Kао што Господ каже, неко залива и неко окопова, а сви имамо од тога плодове који нас хране и који нас чувају и који од самог почетка, од Светог Саве, хранe нас и који ће нас, верујемо, увести у вечно Царство Сина Божјег, Kоји је дошао у свет, један од нас постао, пострадао, распет био, умро на крсту, али показао да последњу реч нема тама пролазности и тама смрти него светлост и радост Царствa небеског. Нека вас Господ све благослови, Вас мати и све сестре, а и све нас заједно са вама и Вашим молитвама и вашим подвизима. Христос воскресе!

Извор: http://www.spc.rs

Print Friendly, PDF & Email