Прослава Васкрса у Епархији бачкој

Нови Сад – На Празник Васкрсења Господа нашег Исуса Христа, у недељу, 11/24. априла 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ бачки господин др Иринеј служио је пасхално јутрење и началствовао на светој архијерејској Литургији у Саборном храму у Новом Саду. Владици Иринеју су саслуживали Његово Преосвештенство Епископ мохачки господин Дамаскин и свештено братство Саборног храма.

[carousel_slide id=’46124′]

Васкршњу посланицу Архиепископа пећког, Митрополита београдско-карловачког и Патријарха српског господина Порфирија и свих архијереја Српске Православне Цркве, упућену свештенству, монаштву и свима синовима и кћерима наше свете Цркве, прочитао је протопрезвитер-ставрофор Стојан Билић, парох при Светогеоргијевском храму. Васкршње слово светог Јована Златоуста прочитао је Епископ новосадски и бачки господин Иринеј. По завршетку свете Литургије, Преосвећени владика Иринеј је верном народу честитао Празник над празницима.

Светој Литургији је присуствовао господин Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада.

[carousel_slide id=’46165′]

Бечеј – Mолитвена прослава Васкрсења Христовог у Светогеоргијевском храму у Бечеју почела је 11/24. априла 2022. године, у поноћ, служењем пасхалног јутрења, а настављена је служењем свете Литургије, на којој је началствовао старешина храма, протојереј Владислав Пајић, архијерејски намесник бечејски, уз саслуживање свештеног братства храма. На јутрењу са свечаном литијом око храма и светој Литургији учествовало је мноштво верног народа и деце.

[carousel_slide id=’46305′]

Сивац – Празновање празника Васкрсења Господа нашег Исуса Христа, 11/24. априла 2022. године, отпочело је служењем пасхалног јутрења у поноћ, а настављено је служењем свете Литургије на којој је началствовао презвитер Даниел Кобиљски, парох сивачки. На светој Литургији, после читања одељка из светог Јеванђеља, прочитана је Васкршња посланица Архиепископа пећког, Митрополита београдско-карловачког и Патријарха српског господина Порфирија и свих архијереја Српске Православне Цркве. Посебну духовну радост причинио је велики број причасника међу којима и мноштво деце. После заамвоне молитве освећена су јаја. После отпуста присутне је поздравио презвитер Даниел Кобиљски, парох сивачки, честитавши Празник над празницима уз победоносни поздрав: Христос васкрсе!

[carousel_slide id=’46288′]

Мол – Пасхалним јутрењем у поноћ у Молу је почела прослава Празника над празницима, прослава Васкрсења Сина Божјег. Пасхално јутрење је служио презвитер Милорад Мишков, уз саслужење презвитера Србољуба Срдића. 

Литургијским сабрањем је началствовао презвитер Милорад Мишков, а саслуживао је презвитер Србољуб Срдић. После перикопе Јеванђеља по Јовану, презвитер Србољуб Срдић је прочитао Васкршњу посланицу Архиепископа пећког, Митрополита београдско-карловачког и Патријарха српског господина Порфирија и свих архијереја Српске Православне Цркве.

По заамвоној молитви су освештана јаја, која су принели верници као симбол Васкрсења и новога живота.

[carousel_slide id=’46296′]

Сомбор – Сабрани поводом највећег хришћанског Празника, житељи Сомбора евхаристијски су прославили Васкрсење Господа нашега Исуса Христа. Протонамесник Саво Николић, архијерејски намесник сомборски, служио је пасхално јутрење у храму Светог великомученика Георгија.

Евхаристијским сабрањем на Васкрс је началствовао протојереј-ставрофор Миливој Мијатов, уз саслужење протојереја Александра Лазића, протонамесника Саве Николића и Бранислава Шијачића, презвитера Александра Шарчанског и ђакона Александра Верића. На Литургији су певали чланови хора Свети цар Константин и царица Јелена и Дечја појачка група при храму Светог великомученика Георгија.

Протонамесник Саво Николић је прочитао Васкршњу посланицу Архиепископа пећког, Митрополита београдско-карловачког и Патријарха српског господина Порфирија и свих архијереја Српске Православне Цркве, упућену свештенству, монаштву и свима синовима и кћерима наше свете Цркве. После Литургије, освештана су васкршња јаја и подељена верном народу.

[carousel_slide id=’46252′]

У храму Рођења Светога Јована Претече у Сомбору, Пасхално јутрење и свету Литургију је служио протојереј Срђан Перић, уз саслужење протојереја-ставрофора Славка Обрадова и протонамесника Срђана Нешића.

[carousel_slide id=’46468′]

Каћ – Прослављање Празника над празницима, Васкрсења Господа и Спаса нашега Исуса Христа, отпочело је пасхалним јутрењем, које је служио презвитер Лео Малешевић, уз саслуживање протојереја Живка Сантовца, Александра Брашанца и презвитера Владимира Маркова.

Евхаристијским сабрањем началствовао је протојереј Александар Брашанац, настојатељ Светониколајевског храма, уз саслужење презвитера Владимира Маркова. После прочитаног јеванђелског зачала прочитана је Васкршња посланица Архиепископа пећког, Митрополита београдско-карловачког и Патријарха српског господина Порфирија и свих архијереја Српске Православне Цркве, упућена свештенству, монаштву и свима синовима и кћерима наше свете Цркве.

Васкршњу Литургију је својим благољепијем увеличао Црквени хор при Светониколајевском храму у Каћу којим је дириговала Јелена Антић. 

[carousel_slide id=’46348′]

Стапар – У Световаведенском храму у Стапару у поноћ је служено пасхално јутрење. Светом Литургијом началствовао је презвитер Никола Дувњак, уз саслужење презвитера Ђуре Родића. После прочитаног јеванђелског зачала, презвитер Ђуро Родић, настојатељ храма, прочитао је Васкршњу посланицу Архиепископа пећког, Митрополита београдско-карловачког и Патријарха српског господина Порфирија и свих архијереја Српске Православне Цркве.

После заамвоне молитве, свештенослужитељи су освештали васкршња јаја која су потом подељена верном народу. Празничну свету Литургију својим милозвучним појањем увеличао је домаћи дечји хор који је предводила диригент Смиљана Вуков.

[carousel_slide id=’46438′]

Хоргош – Празник над празницима, Васкрсење Христово, молитвено и радосно је прослављен у Хоргошу, у недељу, 11/24. априла 2022. године, у храму Преображења Господњег. Свету Литургију служио је презвитер Бошко Симић, парох хоргошки. Већина присутних верника и деце приступили су светом Причешћу.

[carousel_slide id=’46447′]

Суботица – У Световазнесенском храму у Суботици, Празник над празницима, Васкрсење Господа Исуса Христа, молитвено, радосно и свечано је прослављен у недељу, 11/24. априла 2022. године, уз присуство многобројног верног народа.

Светом Литургијом је началствовао протојереј-ставрофор Мирко Шипка, уз саслужење презвитера Илије Анђелића и ђакона Лазара Ђачића. У току свете Литургије прочитана је Васкршња посланица Архиепископа пећког, Митрополита београдско-карловачког и Патријарха српског господина Порфирија и свих архијереја Српске Православне Цркве. Празничну молитвену радост увеличало је и појање чланова црквеног хора Свети Роман Мелод, под вођством проф. Драгане Николић.

Светој Литургији у Световазнесенском храму у Суботици присуствовали су фра Зденко Грубер, гвардијан фрањевачког самостана у Суботици и његов сабрат Ђено.

На крају Литургије, присутнима су подељена освештана васкршња јаја.

[carousel_slide id=’46367′]

Кљајићево – Прослава Васкрса у Кљајићеву започета је пасхалним јутрењем у храму Успења Пресвете Богородице. Свету Литургију на празник Васкрсења Господњег служио је протонамесник Бранислав Спасојев, парох кљајићевски. Светој Литургији је присуствовало мноштво верног народа, а већина је приступила светој Тајни Причешћа.

[carousel_slide id=’46456′]

Апатин – Најрадоснији празник Христовог Васкрсења прослављен је и у парохији апатинској. Свечаним литургијским сабрањем у храму Сабора светих апостола у Апатину началствовао је протонамесник Жељко Васић, уз саслужење презвитера Младена Глушца.

[carousel_slide id=’46461′]

Ветерник – У ветерничком Светосимеоновском храму, на Свети и Велики петак, 9/22. априла 2022. године, служено је богослужење Царских часова. У оквиру Царских часова прочитани су посебни псалми, старозаветна пророштва, као и одељци из Апостола и Јеванђеља, који се односе на света и спасоносна страдања Господа Исуса Христа. У своје време, служено је вечерње богослужење Великог петка са изношењем плаштанице, док је каснијим вечерњим часовима служено Мало повечерје са каноном Распетом Христу, а потом и јутрење Велике суботе са статијама. На крају јутрења, после троструког опхода око храма са плаштаницом, прочитано је старозаветно чтеније, као и одељак из Апостола и одељак из Јеванђеља по Матеју. Наведена богослужења служио је пречасни презвитер Лазар Мајсторовић, уз саслужење храмовног братства и појање појаца ветерничког храма.

На Празник Васкрсења Господа нашег Исуса Христа, у недељу, 11/24. априла 2022. године, торжествено је било у Светосимеоновском храму у новосадском насељу Ветерник. У свитање новога дана, појањем чудесне химне „Ходите примите светлост, од незалазне Светлости, и прославите Христа Васкрслог из мртвихˮ, литијским опходом око храма и читањем јеванђелског зачала пред затвореним вратима храма, почело је пасхално јутрење које је служио протопрезвитер Предраг Билић, настојатељ храма, уз саслужење свештенства ветерничког храма. На крају јутрења Пасхе, Васкршње слово светог Јована Златоуста прочитао је прота Предраг.

[carousel_slide id=’46477′]

У наставку Јутрења Пасхе служена је прва Литургија, на којој је началствовао протопрезвитер Борислав Милић уз саслужење презвитера Лазара Мајсторовића и ђакона Мирослава Стојановића, као и уз милозвучно појање појаца ветерничког храма. У преподневним часовима, другу Литургију служио је протопрезвитер Предраг Билић, настојатељ ветерничког храма. Литургијском сабрању прочитан је текст Васкршње посланице Архиепископа пећког, Митрополита београдско-карловачког и Патријарха српског господина Порфирија и свих архијереја Српске Православне Цркве, упућене свештенству, монаштву и свима синовима и кћерима наше свете Цркве.

[carousel_slide id=’46501′]

Сента – Празник Васкрсења Господа нашег Исуса Христа у храму Светог архангела Михаила у Сенти, у недељу, 11/24. априла 2022. године, молитвено је прослављен служењем пасхалног јутрења и свете Литургије, којом је началствовао презвитер Далибор Зарић, парох сенћански.  У току свете Литургије прочитана је Васкршња посланица Архиепископа пећког, Митрополита београдско-карловачког и Патријарха српског господина Порфирија и свих архијереја Српске Православне Цркве.

[carousel_slide id=’46591′]

Челарево – Прослава Празника над празницима отпочела је свечаним празничним богослужењима. Пасхалним јутрењем и светом Литуријом началствовао је презвитер Марко Бубуљ, парох челаревско-гложански, уз саслуживање презвитера Илије Ивића, умировљеног свештеника. После читања јеванђелског одељка на светој Литургији, презвитер Марко Бубуљ је прочитао је Васкршњу посланицу Његове Светости Патријарха српског господина Порфирија и свих архијереја Српске Православне Цркве. Многобројни верни народ причестио се Телом и Крвљу Господа нашег Исуса Христа.

[carousel_slide id=’46599′]

Бачка Паланка – Прослава Празника над празницима, Васкрсења Христовог, у бачкопаланачким храмовима Рођења Светога Јована Крститеља и Покрова Пресвете Богородице, почела је свечаним пасхалним јутрењем у поноћ, а настављена светом Литургијом у јутарњим часовима.

Eвхаристијским сабрањем у Светојовановском храму началствовао је протојереј-ставрофор Радослав Живанов, коме су саслуживали протојереј Стевица Илић и ђакон Бранко Батало.

У храму Покрова Пресвете Богородице, свету Литургију служио је протонамесник Милан Узуров, уз саслужење протонамесника Новице Ракића. На светој Литургији је пojao црквени хор Свети Јован Крститељ којим је дириговала професор Снежана Жујић. Чланови хора су се посебно потрудили у певању на богослужењима Великог петка у Светојовановском храму, те појањем статија на јутрењу Велике суботе.

[carousel_slide id=’46607′]

Црвенка – У Црвенки  је свечано прослављено Васкрсење Господа Исуса Христа, у недељу, 11/24. априла 2022. године. У Светосавском храму у Црвенки свету Литургију служио је презвитер Милош Петровић. После свете Литургије, презвитер  Милош Петровић је освештао васкршња јаја која су потом подељена верном народу.

[carousel_slide id=’46634′]

Станишић – Празновање Васкрсења Господа нашег Исуса Христа, у недељу, 11/24. априла 2022. године, отпочело је служењем пасхалног јутрења у поноћ, а настављено је служењем свете Литургије на којој је началствовао протопрезвитер Славољуб Лугоњић, парох станишићки. На светој Литургији, после читања одељка из светог Јеванђеља, прочитана је Васкршња посланица Архиепископа пећког, Митрополита београдско-карловачког и Патријарха српског господина Порфирија и свих архијереја Српске Православне Цркве. После заамвоне молитве освећена су васкршња јаја. После отпуста присутне је поздравио протопрезвитер Славољуб Лугоњић, парох станишићки, честитавши Празник над празницима уз победоносни поздрав: Христос васкрсе! Свим присутнима су подељена васкршња јаја, посланице и епархијски часопис Виноград Господњи.

[carousel_slide id=’46639′]

Будисава – Храм Сабора српских светитеља у Будисави је у данима страсне седмице био испуњен мноштвом верника.

На Велики петак су служени Царски часови, а у поподневним часовима служено је вечерње богослужење са изношењем плаштанице, у чијем наставку су служени мало повечерје са каноном Распетом Христу и Плач Мајке Божје, као и јутрење Велике суботе, са статијама.

[carousel_slide id=’46645′]

У поноћ Велике суботе, неизрецива радост ишчекивања Васкрслога Господа се осетила већ при самом уласку у храм. Верни народ се окупљао на јутарње богослужење, како би уз погашена светла и, испрва, светлост само једног кандила и једне свеће, сви заједно појали „Ходите, примите светлост од незалазне Светлости и прославите Христа, Васкрслог из мртвихˮ. Појући ову дивну химну и палећи свеће, осветлили су храм, а потом кренули у трократни опход, појући „Васкрсење Твоје Христе Спасеˮ. Васкршњем јутрењу је присуствовао Жолт Мађар, жупник римокатоличке цркве Свете крунице у Будисави, као и Оскар Бала, председник Црквеног одбора.

На васкршње јутро, 11/24. априла 2022. године, свету Литургију је служио презвитер Бранко Милосављев, парох будисавски, на којој је прочитана и Васкршња посланица Архиепископа пећког, Митрополита београдско-карловачког и Патријарха српског господина Порфирија и свих архијереја Српске Православне Цркве. После заамвоне молитве су освећена васкршња јаја.

После свете Литургије, празник су својим прелепим кореографијама украсила дечица из будисавског Културно-уметничког друштва Младост, предвођени Драганом Карвак.

[carousel_slide id=’46652′]

Сириг – Празник Васкрсења Христовог свечано је прослављен и у парохији сиришкој. Празничну свету Литургију служио је протојереј Цветко Миливојевић, умировљени парох врбашки, уз саслужење протојереја Дојчина Стојановића, пароха сиришког. Појању је допринео и новоформирани дечји хор при сиришког храму. Светој Чаши је приступило и мноштво верног народа окупљеног на најрадоснији празник.

Истог дана, у вечерњим часовима, после пасхалног вечерњег богослужења, које је служио протојереј Дојчин Стојановић, одржан је и први концерт дечјег хора Свети Василије Острошки при сиришком храму, под руковођењем госпође Невене Шкрбић, професорке клавира. На репертоару хора нашле су се предивне духовне песме. Гост дечјег хора био је и женски хор при храму Светог великомученика Георгија у Темерину, који су својим појањем улепшали први концерт сиришког дечјег хора. На крају концерта, стихове из своје збирке песама рецитовала је и песникиња из Темерина, госпођица Драгана Богдановић. Прота Дојчин Стојановић је свима захвалио на учествовању, изражавајући радост и наду да ће се дечји хор умножити, и том приликом честитао најрадоснији празник Васкрсења Христовог. Затим су подељени и пригодни поклони учесницима концерта.

[carousel_slide id=’46668′]
Print Friendly, PDF & Email