Епископ бачки др Иринеј присуствовао промоцији у звање доктора теолошких наука архимандрита  Прокопија (Тајара)

У четвртак, 10. марта 2022. године, у Ректорату Универзитета у Београду, одржана је промоција у звање доктора наукâ архимандрита Прокопија (Тајара). Промоцији су присуствовали Његова Светост Патријарх српски господин Порфирије; Преосвећена господа епископи: бачки Иринеј, крушевачки Давид, топлички Јеротеј и марчански Сава; протосинђел Нектарије (Ђурић), главни секретар Светог Архијерејског Синода; професор др Владан Ђокић, ректор Универзитета у Београду, професор др Бранислав Боричић, проректор Универзитета у Београду, протопрезвитер др Зоран Ранковић, декан Православног богословског факултета у Београду; професори Православног богословског факултета: протопрезвитер-ставрофор др Владимир Вукашиновић, протопрезвитер-ставрофор др Зоран Крстић, презвитер др Србољуб Убипариповић, ђакон др Драган Радић и ђакон др Владан Таталовић, као и ђакон Радомир Врућинић, ректор Богословије „Свети Саваˮ у Београду.

Присутнима се поздравним речима обратио Патријарх српски г. Порфирије, који је истакао:

„Православни богословски факултет Универзитета у Београду представља једну од најважнијих образовних институција у српском народу зато што је то простор и место где се људи образују, васпитавају у пуном смислу те речи, и у оном изворном свом смислу, библијском. Чињеница да је и Богословски факултет не само део Универзитета него и један од оснивача, показује чињеницу да Црква разуме значај Универзитета и да је у исто време свесна да је то простор из којег долазе људи који заузимају најважније функције у једном друштву. Зато је важно да је Универзитет, дозволите ми да кажем, опет у пуном смислу те речи, и духовна установа. Кад кажемо духовна установа ми ни на који начин не маргинализујемо техничка и практичка знања, па и теоретска знања, из разних области, него хоћемо да кажемо да је Универзитет место у којем се и учимо и васпитавамо у врлини, која је – и треба да буде – граница унутар које се свако знање креће. У том смислу Универзитет јесте и простор и могућност за креативност сваког појединца, али свакако и простор у којем се васпитавају и уче људи који ће чинити добробит једној заједници, у овом случају нашој. Хвала вам, господине ректоре, на топлим речима, на свему што до сада чините за Универзитет и уопште, али и на чињеници да осећате и разумете ово што сам рекао и више од тога. И ви лично, као и господин проректор и сви који раде на Универзитету, можете рачунати у пуном смислу на искрену спремност за сваку врсту сарадње и подршку свему што је на корист овог народа, на корист државе, али и на корист свих људи. Са једне стране, наш Богословски факултет је део Универзитета, али и шире од тога. То што смо овде епископи и моја маленкост присутни говори да колико год је важно за једну државу, нећете замерити ако ћу рећи, у најмању руку толико, а можда још за нијансу више је важно за Цркву да постоји Универзитет и да он служи добру.ˮ

Протопрезвитер-ставрофор др Владимир Вукашиновић, ментор оца Прокопија током постдипломских студија, обратио се присутнима следећим речима:

„Ваша Светости,

Ваша Преосвештенства,

уважена господо, господине ректоре, господине проректоре,

поштоване колеге!

Велика ми је част што данас могу да на овом значајном месту – које је, након низа својих знаменитих претходника, попут епископа Висариона Павловића, утемељио јеромонах Доситеј Обрадовић – вашој пажњи и љубави представим докторску дисертацију архимандрита Прокопија Тајара, једног од секретарâ и блиских сарадника Његовог Блаженства Патријарха антиохијског господина Јована X.

Прокопије, у миру Туфик, Тајар рођен је 1982. године у Сафити, једном од већих градова Тартуса, покрајине западне Сирије. Са благословом Митрополита аркадијског Василија, у двадесет петој години живота долази у Србију да на Православном богословском факултету Универзитета у Београду изучава свештено богословље, и то, вредно и са успехом, чини како на основним тако и на мастер студијама, које завршава академске 2014/2015. године. Исте године уписао је докторске студије.

Пред комисијом у саставу: професор др Владимир Вукашиновић (ментор), професор др Србољуб Убипариповић и професор др Владимир Симић, 10. априла 2021. године, одбранио је докторску дисертацију, под називом Литургијска теологија дела Захарије Орфелина ‘Против папства римског’ (ПБ Рс 214) у контексту конфесионално-полемичке литературе Карловачке митрополије XVIII века.

Архимандрит Прокопије је за оквире свог докторског истраживања одабрао област литургичког и догматског богословља, узајамно испреплетене и нераздвојиво повезане, које је тематски контекстуализовао у оквире конфесионално-полемичке литературе Карловачке митрополије 18. столећа, поготово у славном делу Против папства римскога Захарије Орфелина.

Литература о Орфелину је у српској литератури обимна и богата. О њему су писане дисертације, студије и монографије. Међутим, о Орфелиновом богословљу је мало тога речено.

Отац архимандрит Прокопије се подухватио значајног и нимало лаког посла да ту празнину надопуни, и са успехом га је завршио.  Није наодмет рећи да му је за то било потребно не само знање српског језика него и овладавање славеносрпском језичком варијантом 18. столећа и његовим писмом, канцеларијским или грађанским брзописом – „скорописомˮ, како га је, у својој Калиграфији, назвао Орфелин. Тиме се колега Тајар учланио у упозоравајуће малу породицу оних који то писмо данас могу да читају.

На крају ваља рећи и ово: истраживања оца Прокопија, крунисана докторском дисертацијом, нису обогатила само њега и нису само њему донела разнородна духовна, интелектуална и образовна блага. Она представљају стварни допринос како српском богословљу тако и целокупној српској култури. Захваљујући њима, речи на почетку овог излагања поменутог Орфелиновог савременика, јеромонаха Доситеја Обрадовића, да се Захарије Орфелина име неће међу родом (српским) заборавити, постају не само тачне него и могуће. Хвала вам на пажњи.ˮ

После обраћања проте Владимира Вукашиновића, уследио је свечани чин промоције у звање доктора наукâ архимандрита Прокопија (Тајара), приликом којег је професор др Владан Ђокић, ректор Универзитета у Београду, оцу Прокопију уручио диплому доктора богословских наука.

[carousel_slide id=’43923′]
Print Friendly, PDF & Email