Патријарх српски Порфирије и Епископ бачки Иринеј присуствовали свечаној седници Матици српске

У среду, 16. фебруара 2022. године, Његова Светост Патријарх српски господин др Порфирије и Његово Преосвештенство Епископ бачки господин др Иринеј присуствовали су свечаној седници Матице српске у Новом Саду, поводом 196. годишњице од оснивања ове угледне културне и научне установе српског народа.

Обраћајући се члановима Матице српске на почетку свечане седнице, професор др Драган Станић, председник Матице српске, изразио је радост што свечаној седници присуствују предстојатељ Српске Православне Цркве и предстојатељ Цркве у Бачкој.

Поздрављајући присутне на свечаној седници, Његова Светост Патријарх српски господин Порфирије је указао да је рад Матице српске испреплетен са Српском Православном Црквом и животом српског народа, те је пожелео да Матица српска и убудуће врши улогу коју је имала и у прошлости, а то је да буде снага која окупља српски народ.

Поздравно слово Патријарха српског господина Порфирија преносимо у целости:

„Ваше Преосвештенство, уважени господине председниче Матице српске, господине председниче Владе Аутономне покрајине Војводине, драги матичари, даме и господо, браћо и сестре! Ја сам вечерас изузетно почаствован што могу да будем овде са вама у Матици српској, а само име установе Матице српске довољно по себи говори колики је значај Матице српске не само у прошлости за српски народ него и данас, а сигуран сам да ће значај Матице бити увек важан и релевантан за свеукупни живот сваке епохе нашег народа. Живот Матице и рад Матице је испреплетан и са животом нашег народа, али и са животом и улогом наше Цркве, и на овим просторима и уопште. Матица је место – како рекох, као што и сама реч Матица хоће да каже – које сабира све оне који се осећају дêлом нашег српског народа, дêлом наше културе и дêлом наше духовности. У том смислу, и ја лично много пута сам био овде у Матици, и то не само као пасивни посматрач онога што се на овој позорници дешава него неретко сам имао прилику и да се у разним ситуацијама обраћам онима који су се тим приликама овде сабирали. Наравно, много важније је ипак то што сам имао прилику да, седећи насупрот ове позорнице, слушам и бивам и надахнут и оснажен и поучаван речима многих угледних, вредних људи из нашег народа. Радујем се, дакле, што сам данас овде и хоћу да знате – сигуран сам да у том смислу делим и расположење, а верујем да и ви то знате, владике бачког Иринеја – да увек у Цркви имате не само подршку него и сваку врсту отворености за заједничке пројекте, за идеје које ће бити благотворне за сваког нашег човека, као што је оно што смо само неколико реченица пре ове седнице поменули, а то је писање историје и сабраних дела – претпостављам да неће бити само једна књига – Карловачке митрополије. Карловачка митрополија и Матица српска већ саме по себи говоре колико је живот Матице укључен у живот Цркве, испреплетан са животом Цркве. Заправо, ради се о једном те истом народу који има свој континуитет, има прошлост, живи сада, али и оно што је прошло и оно што је сада имаће свој смисао само ако траје и у будућности. Дакле, увек смо са вама, имате сваку врсту подршке. Нека Господ благослови ваше добре намере и нарочито да уроде плодом напори, који ће бити Богу угодни, народу на корист, а онима који су учесници пројеката на спасење. Живели, нека све Господ благослови!ˮ

Председник Матице српске, професор др Драган Станић, потом је поднео исцрпан извештај о раду Матице у претходној години.

У наставку свечане седнице, професор емеритус др Душан Иванић, одржао је беседу „Пред дјелом Јакова Игњатовићаˮ. Професор др Јован Делић, дописни члан Српске академије наука и уметности, говорио је о књизи Кафкино матурско одело, која је награђена Змајевом наградом Матице српске за 2021. годину. Професор др Драган Станић уручио је књижевнику Мирославу Алексићу, аутору награђене књиге, Змајеву награду за 2021. годину. Обраћајући се присутнима, господин Мирослав Алексић је одржао пригодну беседу и изразио велику радост због примања Змајеве награде. Стихове из награђене књиге казивао је драмски уметник Марко Васиљевић.

[carousel_slide id=’43088′]

Print Friendly, PDF & Email